Vijesti iz svijeta

Halid Miš’al održao govor o odluci EU da skine Hamas s liste terorističkih organizacija

Mi vođe Islamskog Pokreta otpora Hamas, pozdravljamo odluku Generalnog suda Europske Unije da skine Hamas sa evropske liste terorista te smatramo da je to korak u pravom smijeru a to također znači i ispravljanje napravljene greške. Prošla odluka nije bila donesena na objektivnim činjenicama. Treba dodati, da je to bilo kršenje internacionalnih zakona kao i ljudskih normi koje garantuju prava narodu da se odupre okupatoru. Za Europsku Uniju bi bilo najbolje da se uskladi sa internacionalnim zakonima i ljudskim normama te da se suzdrži od kršenja ovih zakona pod pritiskom Izraela i njihovog uznemiravanja međunarodne zajednice.

Zbog ovoga pozivam lidere i vlade EU zemalja da prihvate i surađuju sa odlukom suda te da naprave hrabre političke odluke kako bi skinuli Hamas sa crne liste Evropske Unije a sve poštujući odluke suda i njegovih vrijednosti i zakona, kao i poštovanje volje ljudi i njihovih prava. Također molim lidere  vlada zemalja EU da izbjegnu gubljenje vremena žalbama kako bi poništili ovu odluku.

Iskreno se nadam da će sve međunarodne snage, uključujući i SAD, poduzeti inicijativu i ispraviti loše poteze koji su napravljeni u prošlosti, koji su, kao što svi znamo, rezultat pritiska od strane Izraela a ne stvarne situacije na terenu.

Želio bih podsjetiti svakoga da kroz svoju dugu historiju od osnivanja prije 27 godina, Hamas je imao, i dalje ima, svoju legalnu borbu protiv okupacije Palestine. Ovo je prirodno pravo pokreta i svih nacija pod stranim okupatorima te je ono u skladu s vjerskim i internacionalnim pravima. Isto kao i sve snage i nacije na Zapadu i Istoku i mi odbijamo okupaciju.

Vjerujemo da je ovaj korak napravljen od strane suda Europske unije, zajedno sa inicijativama napravljenim prošle sedmice od strane par evropskih zamalja i Švedske vlade da priznaju Palestinu kao državu i prava Palestinskog naroda, čine velike korake koji se moraju pratiti kako bi se napokon ispravila greška napravljena palestinskom narodu i Palestini kao zemlji.

Palestinski narod, baš kao i svi narodi koji su patili i nastavljaju patiti zbog okupacije, se raduju danu, u bliskoj budućnosti kada će međunarodna zajednica i svjetske supersile nazvati stvari njihovim pravim imenima te jasno razotkriti prave teroriste i terorističke snage te otkriti njihove zločine protiv čovječnosti. Ove organizacije rade zajedno kako bi činile gnusne zločine u ime države, pred očima i ušima svijeta bez ikakvog povoda i razloga!

 

Izvor:  middleeastmonitor.com

Prevod: Emina Suljević

Akos.bA 
 

Povezani članci

Back to top button