Kolumne i intervjuiU Fokusu

Hafiz Sadrudin Išerić za Akos.ba: Domovina je emanet koji moramo čuvati

U sklopu kampanje  portala Akos.ba pod nazivom “Bosna i Hercegovina – moja domovina” sa ciljem promocije predstojećeg Dana državnosti Bosne i Hercegovine donosimo vam niz kratkih razgovora sa našim istaknutim intelektualcima, alimima, te ostalim značajnim ličnostima.

U nastavku pročitajte poruku hafiza Sadrudina Išerića imama i hatiba Careve džamije u Sarajevu.

Akos.ba: U svojoj tisućljetnoj historiji Bosna i Hercegovina je prošla kroz mnogo toga. Međutim, uprkos svim nedaćama koje su joj stajale na putu naša domovina Bosna i Hercegovina je opstala prkoseći teškim vremenima. Šta za Vas predstavlja riječ domovina?

Sadrudin Išerić: Jedna riječ a toliko toga nosi u sebi. Teško je to opisati baš kao što je teško samog sebe opisati. Čovjek je tako vezan i spojen sa i za svoju domovinu, svoju zemlju. A kada ti je ta domovina Bosna, e to je nešto baška. Toliko ljepote, toliko nečega što je teško opisati to jednostavno osjećate  i zato nemate izbora nego da je volite i za nju ste spremni žrtvovati sve ama baš sve. Od vjere je da se voli rodna gruda, da se čuva, da se svačije pravo čuva ali i da se stane na put svakoga ko je napada i urušava. Domovina moja,moja Bosna i kada su je veliki otpisali zahvaljujući svojim sinovima uz Allahovu pomoć, je opstala. Opstala je, iako ranjena i narušenog zdravlja.  Ona je naš emanet koji moramo čuvati. Čuvajući domovinu čuvamo sebe.

Akos.ba: Vaša poruka čitaocima portala Akos.ba povodom nastupajućeg Dana državnosti Bosne i Hercegovine?

Sadrudin Išerić: Stalno učim dovu i svoju djecu učim da je uče: Bože povećaj mi ljubav prema Bosni i omili mi boravak u njoj. Čuvajmo Bosnu, svako u svome polju. Političari budite na hizmetu narodu, vratite povjerenje ljudi u sistem u pravdu. Radnici poštujte poslodavce, radite pošteno i tražite svoje pravo. Poslodavci čuvajte se prava radnika. Omladino budite najbolji učenici, studenti. Bosna najveću nadu polaže u vas. Vi ste najbolji i najčistiji dio našeg društva . Ne smijete dozvoliti da se zarazite mitom, korupcijom i ostalim pošastima sa kojima smo se zarazili. Stoga nema bježanja. Bosna je i moja i tvoja, moramo se za nju nastaviti boriti i izboriti. Bosna nije tamo neki političari koji su možda lopovi, lažovi, preveranti. Bosna je naša domovina. Bosna je emanet svih onih koji su u nju založili svoju krv, svoj imetak, naših šehida i gazija i dobrotvora da bi nama bilo bolje . Imamo li pravo to zaboraviti?! Imamo li pravo ne truditi se da onima koji će doći poslije bude bolje nego nama?! Imamo li pravo šutjeti ili ne daj Bože bježati?! Bosna je emanet u našim rukama.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button