Historija i tradicijaKnjiževni kutakU Fokusu

Objavljena publikacija “Suživot Jevreja i muslimana u Bosni i Hercegovini: Primjeri tolerancije od 16. stoljeća do danas”

“Suživot Jevreja i muslimana u Bosni i Hercegovini: Primjeri tolerancije od 16. stoljeća do danas” naziv je najnovije publikacije koja predstavlja nastavak saradnje Jevrejske i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na osnovu Sporazuma o obilježavanju “Suživota Jevreja i muslimana u Bosni i Hercegovini“.

Vođeni odlučnošću u suprotstavljanju nasilju i afirmiranju mira i zajedništva, ovaj sporazum su 2018. godine potpisali poglavari Islamske zajednice i Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini, reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović i Jakob Finci.

Namjera je, na primjerima kroz historiju od 500 godina, pokazati dobrosusjedske odnose muslimana i Jevreja u Bosni i Hercegovini, ali i promovirati taj suživot kao integrativan dio bosanskohercegovačke kulturne baštine.

Publikaciju “Suživot Jevreja i muslimana u Bosni i Hercegovini: Primjeri tolerancije od 16. stoljeća do danas” je priredila i uredila voditeljica Odjela za međunarodnu saradnju u Upravi za vanjske poslove i disjaporu Rijaseta Islamske zajednice dr. Dževada Šuško, koja je i autorica jednog poglavlja.

– Bez obzira na to koji naziv odabrali za postojanje i život Jevreja i muslimana u Bosni i Hercegovini, to zajedništvo i prijateljstvo nije nametnuto niti vještačko, ono je autohtono. Jevreji i muslimani su kao i katolici i pravoslavci autohtoni stanovnici Bosne i Hercegovine koji su stoljećima živjeli u miru. Ne stoji tvrdnja da se stalno ratovalo, da je mržnja stalno prisutna i da se samo čeka prilika kad će bure baruta eksplodirati. Taj narativ je vještački, konstruiran je u nacionalističkim krugovima i upotrijebljen za ideološke ciljeve. Koliko god bilo nasrtaja na Bosnu i Hercegovinu kao državu ali i kao zemlju koja baštini suživot, još više treba govoriti i pisati o zajedničkom naslijeđu i zajedničkim vrijednostima – kazala je dr. Šuško.

Publikacija sadrži tekstove 13 afirmiranih domaćih i međunarodnih historičara, osmanista, teologa i politologa.

Osim značajnih fotografija iz Arhive Jevrejske zajednice i Gazi Husrev-begove biblioteke, knjiga također sadrži dva poglavlja koja su napisali reisu-l-ulema Husein -ef. Kavazović i predsjednik Jevrejske zajednice Jakob Finci.

Svi oni, svojim istraživanjima i radovima, svjedoci su zajedničkog života Jevreja i muslimana u Bosni i Hercegovini, te ličnim primjerom stoje iza univerzalne vrijednosti istine, pravde, suživota i mira.

Uskoro će biti održana i promocija ove publikacije, a najavljeno je i njeno izdanje na engleskom jeziku.

(Preporod.info)

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button