Vijesti iz zemlje

Hafiske dove u Sarajevu i Gradačcu: Velida Smajlović i Redžo Sivić novi hafizi

U Sarajevu je 20. decembra, 2017. godine proučena hafiska dova Velidi Smajlović, učenici Gazi Husrev-begove medrese

8 hafiza2

Od drugog polugodišta prvog razreda Medrese počela je učiti hifz a završila ga je nakon trećeg razreda, u mubarek mjesecu ramazanu, pred muhaffizom hafizom Omer-ef. Zulićem, profesorom kiraeta u Gazi Husrev-begovoj medresi, koji joj je, uz članove porodice, bio velika podrška na putu učenja hifza.

Hafiza Velida polagala je i uspješno položila hifz pred hafiskom komisijom Rijaseta IZ-e u Bosni i Hercegovini, u sastavu: hafiz Ismet-ef. Spahić, hafiz mr. Mensur-ef. Malkić i hafiz Haso-ef. Popara, u periodu od 25. jula do 8. avgusta 2017. godine u prostorijama Gazi Husrev-begovog mekteba.

Gradačac: Hafiska dova Redži Siviću

Džamija Husein-kapetana Gradaščevića u Gradačcu nije poznata samo po svojoj iznimnoj ljepoti, nego i po nastojanju da se u njoj širi znanje o Kur’anu, a jedan od načina je i promocija hafiza. Hafiska dova Redži Siviću proučena je u subotu 30. decembra u ovoj džamiji, a dvadeset godina ranije u istoj džamiji proučena je i hafiska dova njegovom muallimu u mektebu hafizu Kemal-ef. Mehiću.

7 hifz2

Hafiz Redžo Sivić je hifz položio 4. decembra 2017. godine pred Komisijom Rijaseta. Njegov muhaffiz je profesor kiraeta u Behram-begovoj medresi hafiz Mirnes-ef. Spahić, pred kojim je do sada 30 hafiza naučilo Kur’an napamet. Ovaj mladi student Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, sin Hamzalije i Senahide rođen 1997. godine u Gradačcu, završio je Behram-begovu medresu u Tuzli gdje je pohađao sekciju hifza i bio mujezin u džamiji Medrese. Učestvovao je na takmičenjima u hifzu Kur’ana u Sarajevu i Tuzli.

00Cijeli tekst

Povezani članci

Back to top button