Vijesti iz zemlje

Godišnjica zločina u Raštanima: Đena je tog jutra izgubila oca, majku i tri sestre

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježju stradalim Bošnjacima tokom rata u Raštanima te vjerskim programom, danas će prvi put zvanično biti obilježena godišnjica zločina u ovom mostarskom naselju, kada je 1993. godine ubijeno devet civila, od kojih troje djece.

Đena Beglerović Mujić je tog jutra izgubila pet članova porodice – oca Uzeira, majku Ćeru i tri sestre – Fadilu, Edinu te Šaćiru, koja je imala 12 godina.

Prisjeća se da se tog jutra nalazila u Bijelom Polju.

– Ja toga dana ne znam šta se desilo, samo sam čula ujutro, kad sam se probudila u Bijelom Polju u pet sati, kako je velika pucnjava bila – kaže Mujić, dodajući da je tom prilikom u kući njenih roditelja, osim članova porodice, stradalo i sedam vojnika Armije Bosne i Hercegovine (ARBiH).

Kako objašnjava, za posmrtnim ostacima njenog oca se još traga, dok su posmrtni ostaci majke i sestara pronađeni u grobnici Miljkovići.

– U mojoj kući je bilo i sedam vojnika, zato što je od njih petero dvoje bilo u vojsci – otac i jedna sestra upisani, a ostali su civilne žrtve rata – majka i dvije sestre. Oni su svi na spavanju pobijeni. U kući niko, koliko ja znam, nije bio naoružan – kaže Beglerović Mujić.

Prema njenom mišljenju, godišnjica ovoga zločina se do sada nije obilježavala zbog postojanja političkog straha.

– Poručujem da se nikad nikom ovo ne ponovi i da među narodom ne vlada mržnja. Čovjek pada kad izgubi svoga bližnjeg. Poslije pada treba ustajati i pružiti ruku kome možeš, naravno, da se nikad ne zaboravi – zaključuje.

U prvostepenoj presudi u predmetu protiv Mladena Naletilića zvanog Tute i Vinka Martinovića zvanog Štele, bivših komandanata jedinice “Kažnjenička bojna”, navodi se da je krajem augusta 1993. godine kontrolu nad Raštanima preuzelo Hrvatsko vijeće obrane (HVO).

Bivši komandant jedinice “Kažnjenička bojna” HVO-a, Mladen Naletilić – ranije osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima s područja Mostara – preminuo je u 75. godini.

Adnin Hasić, član Upravnog odbora Udruženja građana civilnih žrtava rata u Mostaru navodi da su toga dana počinjeni zločini nad civilima i zarobljenim pripadnicima ARBiH, te da je ovo zaboravljen zločin jer punih 29 godina nije zvanično obilježena godišnjica.

Kako je naveo, tog dana je ubijeno devet civila, među kojima i troje djece.

– Raštani su povratničko mjesto gdje se život ponovo obnovio. Nakon 29 godina povratnici u Raštane su, prema nama kao Udruženju civilnih žrtava rata, inicirali da pomognemo u organizaciji obilježavanja godišnjice, s obzirom na to da se tu radi i o žrtvama civilima. Kultura sjećanja je naša obaveza i moramo sačuvati od zaborava sjećanje na sve žrtve – kaže Hasić i dodaje da je 2017. godine izgrađeno spomen-obilježje stradalim Bošnjacima tokom rata.

Za zločin u Raštanima još niko nije odgovarao. Među jedinicama koje su ulazile u kuće, spominje se “Kažnjenička bojna”. Kuće u Raštanima su zapaljene, a veća grupa Bošnjaka je odvedena u logor “Heliodrom”, piše Birn.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button