Islamske teme

Zanimljivo dječije pitanje: „Da li meleci idu u penziju?“

U Konjicu smo bili na porodičnom okupljanju, pa smo se tom prilikom družili i s jednom veoma pametnom djevojčicom.

Njeno ime je Azra, ide u četvrti razred osnovne škole i ima sve petice. Njena mama je nastavnica, što se i vidi na lijepom Azrinom odgoju i ponašanju. Ono što se odmah može primijetiti jeste da je djevojčica jako bistra i ima veoma dobro pamćenje.

Njena mama je spomenula da je Azra postavila svojoj nani jedno neobično pitanje, pa da upita i nas isto. Djevojčica se sakrila iza majke, pocrvenila od stida, i tek na kraju stidljivo reče to ‘teško’ pitanje.

Ono glasi: ‘Melek Džibril je donosio Objavu poslanicima, a naš Muhammed, a.s., je zadnji poslanik. To znači da Džibril obavio svoj posao. Za ljude koji ne rade, znam da oni idu u penziju. Šta bude s melecima koji obave svoj posao, idu li oni u penziju?’

Odgovor je naravno da meleki nisu kao ljudi, ali i da ljudi koji odu u penziju i dalje imaju posla. Tako, Azrina nana iako je u penziji, stalno ima posla oko kuće, oko unučadi, posjete rodbini. Tako su i meleci stalno zauzeti ibadetom i ispunjavanjem naredbi Allahu, dž.š. Kad obave jednu dužnost, prelaze na slijedeću, stalno u ibadetu i pokornosti dragom Allahu, dž.š.

Azrino pitanje samo pokazuje kakvu kreativnost imaju naša djeca, a na nama je da im vjeru dostavimo na najljepši način. I da naravno odgovorimo na pitanja na njima razumljiv način.

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

Povezani članci