Islamske teme

Ova stvarnost nije nastala sama od sebe, mi smo je napravili, ti i ja, i oni oko nas

Ako želiš promijeniti svijet oko sebe, počni prvo od sebe.

Piše: Edhem Šerkavi / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Hamad ibn Zijad, rekao je: ”Prošao sam sa svojim ocem pored vrta i uzeo sam jednu slamku, a on mi je rekao: ‘Zašto si je uzeo?’ Odgovorio sam: ‘To je samo obična slamka.’ Otac mi je rekao: ‘Ako bi svaki prolaznik uzeo po slamku, hoće li ostati i jedna slamka?!”’

Ako želiš promijeniti svijet oko sebe, počni prvo od sebe.

Kada bi svako od nas napravio svoje vlastito borbeno polje i žestoko se borio za čistoću svoga srca i popravljanje svoga ahlaka i ponašanja, situacija na koju se svi žalimo bi se promijenila. Jer ova stvarnost nije nastala sama od sebe, mi smo je napravili, ti i ja, i oni oko nas.

Svidio mi se postupak jednog mog prijatelja dok smo bili u šetnji. Naime, u toku šetnje on je ispraznio flašu vode, pa ju je nosio sve dok nismo došli do kontejnera za smeće na ulici. I budući da je gomila smeća ležala na zemlji uprkos prisustva kontejnera, moj prijatelj je preskočio smeće dok nije došao do kontejnera i bacio u njega svoju praznu flašu. A onda mi je rekao: ”Znam da moja flaša ne bi pogoršala ovaj ružni prizor da sam je bacio na gomilu smeća na zemlji, ali ja sam neko ko počinje od sebe.”

Vjerovatno svi znate priču o kraljevoj ženi koja se razboljela od kožne bolesti, pa su je ljekari pregledali i rekli: ”Nema joj lijeka osim da napuni mlijekom bazen u dvorištu palate i da se kupa u njemu svako jutro.”
Kralj se posavjetovao sa svojim ministrom kako da osigura ovu veliku količinu mlijeka, pa mu je ministar rekao: “Jednostavno, vaše veličanstvo! Izdajte naredbu pastirima da svako od njih dođe noću sa kantom mlijeka i izlije ga u bazen, tako da se puni svaki dan, dok se kraljica ne izliječi i ne oporavi.” Kralju se ta ideja dopala i izdao je pastirima svoju kraljevsku naredbu. Međutim, svaki pastir je govorio sâm sebi: ”Šta ako ja izlijem kantu vode umjesto mlijeka!? Niko to neće otkriti i nema sumnje da će se voda izgubiti u ogromnoj količini mlijeka.” A kada se kralj ujutro probudio, našao je bazen pun vode.

Dakle, nema lijeka društvenim bolestima i slabostima dok svako od nas ne izliječi vlastite bolesti i slabosti.(saff.ba)

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button