Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Istaknuti Bošnjaci > Gazi Husrev-beg: Od kasabe posta grad

Gazi Husrev-beg: Od kasabe posta grad

 Otac mu je bio rodom iz Hercegovine, a majka osmanska princeza, dakle porijeklom je bio vezan kako za Bosnu, tako i za sultansku porodicu. Na mjesto bosanskog sandžak bega je došao 1521. godine, te su pod njegovim vođstvom ostvareni značajni vojni uspjesi i podvizi. Istakao se pri osvajanju utvrđenih gradova Greben, Sokol, Bočac, Vinac.

Osim navedenih vojnih uspjeha, Gazi Husrev-beg za sobom ostavlja mnogobrojne objekte, te je na taj način dovijeka ostao upisan i upamćen u historiji Šehera. Obnovio je Carevu džamiju, izgradio Gazi Husrev-begovu džamiju, koja je i danas oličenje ljepote islamske arhitekture, a značajno je istaći da je Begova džamija prva džamija u svijetu koja je dobila električno osvjetljenje. Zatim, izgradio je medresu, koja je bila najznačajnija prosvjetna ustanova, hanikah, biblioteku, sahat-kulu, bezistan, te mu zbog navedenog bez sumnje pripada epitet drugog osnivača grada Sarajeva. Svoja dobra je uvakufio, te je za održavanje svih objekata ostavio i značajnu svotu novca, a prihodi bezistana i hanova su se koristili za jednake svrhe.

U svojoj vakufnami iz 1531. godine, Gazi Husrev-beg piše: „Svakog umnog i razboritog čovjeka će se dojmiti da je ovaj svijet prolazan i zavičaj dosade i nesreća. Nije svijet ni kuća ni stan on je tek prolaz, kroz koji se ulazi u kuću spasenja ili pakao, a za to je pametan onaj, koji se na oome svijetu ne prevari, koji mu ne vjeruje, koji ga ne gleda ljubavnim očima, te mu se ne prilagodi. Dobra djela gone zlo, a najuzvišenije od dobrih djela je milodar, najuzvišeniji milodar je onaj koji ostaje zauvijek, a od dobrotvornih djela opet je najljepše ono koje jest, odnosno koje će se trajno ponavljati. Jasno je, da je od trajnih dobrotvornih djela najdulje zajamčeno doročinstvo vakufa. Dok je svijeta i vijeka korist vakufa ne prestaje.“

Iz njegovih mudrih riječi proizilazi jasan zaključak. Gazi Husrev-beg je bio plemenita ličnost, uprkos slavi koju je uživao u javnosti nije dopustio da ga ona zaslijepi. Sva dobra koja je za života sticao, pun ljubavi za opće dobro velikodušno je ostavio Sarajevu i njegovim ljudima, te dok bude svijeta i vijeka, vakufi će pričati o dobroti Gazi Husrev-bega. Od kasabe je sagradio Šeher, voljeno nam Sarajevo.

U haremu Gazi Husrev-begove džamije, iznad turbeta je upisano: „Nek svaki dan milost Božja na njeg pada.“

Za Akos.ba piše: Rabija Arifović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top