Historija i tradicijaU Fokusu

Fondovi Vakufske direkcije: Sedam mogućnosti da postanete vakif

Vakufska direkcija kroz deset godina organizovanja manifestacije Dani vakufa je ostvarila ogroman napredak u javnoj promociji vakufa, odnsono njihovog vraćanja na odgovarajuće mjesto u društvu.

Vakufska direkcija u okviru svog redovnog djelovanja ima sedam uspostavljenih Fondova za uvakufljenje koji nude mnogo izbora za vakife i one koji će to da postanu.

U vremenu u kojem živimo definitvno najprivlačniji je Vakufski fond za kultiviranje vakufskih parcela koji nudi mogućnosti ulaganja u obradu vakufskog zemljišta kroz poljoprivrednu proizvodnju.

Cilj Vakufskog fonda za kultiviranje vakufskih parcela jeste osiguravanje sredstava za podizanje različitih kultura na vakufskim parcelama, kakve su poljoprivredni zasadi, voćnjaci, šumski zasadi i druge vrste deficitarnih kultura.

Ovaj Fond u saradnji s brojnim Medžlisima uspostavio je uspješnu saradnju na podizanju višegodišnjih nasada oraha i drugih kultura uz podršku donatora iz Kuvajta. Također, Vakufska direkcija je podržala Medžlise u kultivaciji vakufskih parcela, a od uroda dio proizvoda ide za medrese, javne kuhinje i druge socijalne ustanove.

Vakufski fond za zaštitu, unapređenje, revitalizaciju i promociju vakufa ima za cilj prikupljanje vakufskih sredstava za direktno i indirektno finansiranje zaštite, unapređenja i promocije vakufa. Vakufi su jedan od temelja islamske vjere i civilizacije, odnosno današnjim riječnikom rečeno uvakufljavanje je nekad bio prepoznatljivi stil življenja uspješnih i imućnih muslimana.

Vakufska direkcija kroz deset godina organizovanja manifestacije Dani vakufa je ostvarila ogroman napredak u javnoj promociji vakufa, odnsono njihovog vraćanja na odgovarajuće mjesto u društvu. Na taj način uvakufljenje je ponovo afirmisano kao sastavni dio islama i naše tradicije, ali i kao stil življenja novih generacija muslimana koji imaju različite mogućnosti da svoja znanja, vrijeme, iskustva “uvakufe”.

Kao potpora obrazovanju mladih, nauci i naučno-istraživačkom radu osnovan je Vakufski fond za pomoć u obrazovanju.

Njegovi glavni ciljevi su:

  • podsticaj mladih naraštaja na izučavanje nauke;
  • oživljavanje i afirmiranje naučno-istraživačkih radova;
  • formiranje elite stručnjaka, naročito iz oblasti nauke o vakufima;
  • osiguravanje naučnih djela iz svih oblasti;
  • formiranje biblioteka s različitim sadržajima.

Vakufi su nastajali na osnovu ukazanih potreba, odnosno kao odgovor na pojavu siromaštva i potrebu za pomoći u obrazovanju. Velik je broj učenika i studenata koji zbog nepovoljne finansijske situacije ne uspiju svoje školovanje dovesti do kraja i željenog cilja.

Kroz ovakve projekte vakufi ubrzavaju proces prelaska osobe iz statusa onoga kome se daje zekat u osobu koja može izdvajati zekat i uvakufiti sredstva.

Ostali Fondovi vakufske direkcije su:

Vakufski fond za socijalno ugrožene kategorije društva 

Fond za stručno usavršavanje i edukaciju iz oblasti vakufa

Vakufski fond za štampanje islamskih izdanja

Vakufski fond za izgradnju novih, rekonstrukciju i adaptaciju vakufskih i vjerskih objekata 

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button