Književni kutak

Fond Bošnjaci: Rezultati konkursa za literarni rad na temu „I snaga i slabost su u srcima”

Zahvaljujem Fondu na ovakvoj prilici da se izrazimo, što zaista budi interes mladima za pisanjem. Mene je privukla tema ovogodišnjeg konkursa, a inspiraciju sam pronašla u svakodnevnom životu i izazovima sa kojima se susrećemo – izjavila je Ćenanović.

Drugo mjesto osvojila je Iman Korić, učenica III razreda Prve bošnjačke gimanzije u Sarajevu, a treće Ajla Žujo, studentica prve godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

Njima su danas u prostorijama Fonda dodijeljene nagrade i priznanja.

– Konkurs raspisujemo o nekoj aktuelnoj temi, kao što su “Svaki narod ima svoju obećanu zemlju”, “Moja zemlja u meni”, “Između nade i straha”, “Pokazao sin nam stazu ponosa i strpljenja” i slično. Nastojimo u što većoj mjeri koristiti se citatima našeg rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića. Koliko ovakve teme privlače i zanimaju naše mlade govori i brojka od više stotina učenika i studenata koji svake godine dostavljaju svoje radove – kazao je direktor Šahin Kerla, direktor Fonda “Bošnjaci kojeg je 1997. godine u okviru Stranke demokratske akcije (SDA) osnovao rahmetli Alija Izetbegović.

Fond “Bošnjaci” realizuje projekte koji stimulišu i podstiču razvoj obrazovanja, nauke i kulture, a tradicionalno, već trinaest godina, za učenike srednjih škola i studente iz Bosne i Hercegovine i dijaspore, raspisuje konkurs za najbolji literarni rad.

Ovogodišnju Komisiju činili su prof. Sevret Mehmedćehajić kao predsjednik, te dr. Mustafa Prljača i prof. Nezim Halilović kao članovi.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button