Vijesti iz svijeta

Erdogan: Više pažnje se posvećuje kitovima, fokama, kornjačama u odnosu na 23 mil. Sirijaca

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je kritikovao mentalitet “gledanja u novčanike izbjeglicama koje dolaze u određene zemlje prije nego što budu primljene”. Više pažnje se posvećuje zaštiti životne sredine, kitovima, fokama, kornjačama u odnosu na 23 miliona Sirijaca, poručio je danas u Istanbulu predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je kritikovao mentalitet “gledanja u novčanike izbjeglicama koje dolaze u određene zemlje prije nego što budu primljene”.

Također je uputio kritike onima koji vlastiti komfor stavljaju ispred borbe za goli život drugih ljudi.

Turski predsjednik govorio je i o prelasku na na predsjednički sistem poručivši da će o tome odlučiti građani Turske.

“Ko donosi odluku o tome? Građani. Niko ne može to osporavati. Ako moj narod kaže ‘da, prelazimo na predsjednički sistem’ onda će svi to da slijede”, rekao je Erdogan u vezi s kritikama vođe opozicione Republikanske narodne partije (CHP) u vezi s najavom uvođenja predsjedničkog sistema u Turskoj.

Predsjednik Turske je poručio ranije u petak nakon što je u sukobu s teroristima život izgubilo osam turskih vojnika, kako je svaki šehid “pečat našeg trajnog postojanja na ovim prostorima”.

“Možda šehitluci u našoj zemlji nikada neće biti nepopunjeni ali isto tako nikada nijedan napad, udar na našu državu ili spletka neće uspjeti”, kazao je Erdogan. Erdogan je kazao i kako Turska nastavlja svojim putem bez zaustavljanja i zastajanja.

“Povjerenje, amanet naroda nismo i nećemo prepustiti izdajničkim četama, teroristima, vandalima. Hoću da se to zna”, rekao je Erdogan.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button