Sportske novosti

Kosovo primljeno u FIFA-u

Na 66. Kongresu FIFA-e, koji se održava u Mexico City, za prijem Kosova glasala je 141 članica. Fudbalski savez Kosova postao je 210. članica članica Svetske fudbalske organizacije (FIFA). Na 66. Kongresu FIFA-e, koji se održava u Mexico City, za prijem Kosova glasala je 141 članica, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, za prijem Kosova bio je potreban pozitivan glas 105 od ukupno 209 članica FIFA-e.

Savet FIFA-e je ranije predložio Kongresu da Kosovo bude primljeno, a nakon što je ispunjen potreban uslov, prijem Fudbalskog saveza Kosova u Evropsku fudbalsku uniju (UEFA), 3. maja u Budimpešti.

Predsednik FSK-a Fadil Vokrri je u svom obraćanju Kongresu najpre zahvalio UEFA-i na nedavnom prijemu, a potom je podsetio na istorijat kosovskog fudbala, kazavši da Kosovo zaslužuje da postane članica FIFA-e.

Kosovo je, istakao je Vokrri, imalo prava da igra međunarodne prijateljske utakmice.

“Mnogi sportski savezi Kosova su već primljeni u svetske federacija”, kazao je Vokrri.

On je rekao da bi prijem Kosova uticalo i na poboljšanje odnosa Srbijom.

Potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije se suprotstavio prijemu Kosova u FIFA-u i naglasio da Srbija smatra da je mnogo politike umešano u sport.

“Prema Rezoluciji 1244 Kosovo je još uvek deo Srbije”, naglasio je srpski zvaničnik.

On je kazao da Srbija pripema žalbu Sudu za sport u Lozani protiv prijema Kosova u UEFA-u suprotno statutu te evropske organizacije.

Kako je ranije najavljeno prijem Kosova znači automatsko uključenje kosovske reprezentacije u kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine u grupi sa Turskom, Hrvatskom, Ukrajinom, Finskom i Islandom.

Akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button