Umjetnost

U znak sjećanja: Izložene makete džamija Ferhadija, Aladža, Igmanske i džamije u Cerskoj…

 Kraljica današnje izložbe je Ferhadija u Banjaluci. Predstavljena je i Aladža džamija iz Foče, džamije u Nevesinju, Defterija iz Banjaluke, džamiju Esme sultanije, kao i Igmansku ratnu džamiju, a tu je i Cerska džamija koja je stradala u klizištima, kazala je profesorica islamske nauke u Srednjoj ugostiteljsko-turističkoj školi u Sarajevu Asifa Muminović.  Makete mnogih srušenih džamija u Bosni i Hercegovini izložene su večeras u haremu Careve džamije, a povodom obilježavanja “Dana džamija”, javlja Anadolu Agency (AA).

Izložbu je organizovao Medžlis Islamske zajednice Sarajevo, a napravljene su makete Ferhadije u Banjaluci, Aladže u Foči, ratne Igmanske džamije, džamija u Nevesinju i mnoge druge. Napravili su ih učenici Srednje ugostiteljsko-turističke škole u Sarajevu.

Profesorica islamske nauke u Srednjoj ugostiteljsko-turističkoj školi u Sarajevu Asifa Muminović kazala je da je izložba organizovana povodom 7. maja, Dana džamija koje su porušene tokom rata u BiH ’90-tih godina.

“Na vannastavnim aktivnostima sa djecom odlučili smo da napravimo makete nekih od tih džamija. Kraljica današnje izložbe je Ferhadija u Banjaluci. Zatim, imamo Aladžu džamiju iz Foče, džamiju u Nevesinju, Defteriju iz Banjaluke, džamiju Esme sultanije, kao i Igmansku ratnu džamija, a tu je i Cerska džamija koja je stradala u klizištima”, pojasnila je Muminović.

Pored njih napravljene su i mnoge druge džamije kao i turbeta koja su stradala u proteklom ratu.

“Makete su pravili učenici od prvog do četvrtog razreda Srednje ugostiteljsko-turističke škole. Oni su bili jako marljivi. Večeras je otvaranje izložbe, a izložba će biti postavljena do 15. maja”, poručila je Muminović.

Dženan Dželkić, učenik trećeg razreda Srednje ugostiteljsko-turističke škole napravio je maketu Ferhadije koja je obnovljena i svečano otvorena prošle sedmice.

“Ona je jedna od najljepših džamija u BiH i svjestan sam šta smo izgubili tokom agresije na BiH. Mene je ganula ta priča i bila mi je velika čast da uradim ovu maketu. Napravio sam je za pet dana, tri sata dnevno. Pravio sam je od drveta, gipsa, a sitni detalji su rađeni od lima”, kazao je Dženan.

Akos.ba

Povezani članci