Vijesti iz svijeta

Erdogan: Osuđujemo šutnju Zapada na svrgavanje vojnim udarom, mučenje i ubijanje Morsija

Osuđujemo šutnju Zapada i svih koji su nijemo posmatrali Mursijevo svrgavanje vojnim udarom, mučenje u ćeliji i njegovo ubistvo, poručio je danas u Istanbulu predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan se obratio okupljenim građanima u istanbulskoj četvrti Sultangazi, na ceremoniji otvorenja novosagrađene bolnice u tom dijelu grada.

Osvrnuvši se kratko na jučerašnje vijesti o smrti prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta Mohammeda Morsija, Erdogan je još jednom uputio riječi saučešća.

“Nažalost, na isti dan kada je uhapšen, šest godina kasnije u sudnici je krenuo putem šehida. Želim iskazati svoje poruke saučešća egipatskom narodu i cijelom muslimanskom svijetu”, rekao je Erdogan, te dodao:

“Osuđujemo šutnju Zapada i svih koji su nijemo posmatrali svrgavanje vojnim udarom, mučenje u ćeliji i ubistvo Mohammeda Morsija, koji je demokratskim izborima došao na vlast.”

Erdogan je govorio o ponavljanju izbora za gradonačelnika Istanbula, koji će biti održani u nedjelju, 23. juna, a tom prilikom je iznio oštre kritike na račun kandidata Republikanske narodne partije (CHP) Ekrema Imamoglua, te kazao kako “naš Istanbul nećemo prepustiti lažovima.”

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button