Kolumne i intervjuiU Fokusu

Ensar Kuč za Akos.ba: Sve što je vrijedno zahtijeva veliki trud i žrtvu

Nezavisnost predstavlja slobodu i samoopredjeljenje. Ova nezavisnost se ne može uzeti zdravo za gotovo i za ovaj status se moramo boriti. Sve što je vrijedno zahtijeva veliki trud i žrtvu, kaže Kuč za Akos.ba

Ensar Kuč je rođen 1987. godine u Rožajama, u Sandžaku, odnosno na sjeveru Crne Gore. Tokom 1992. godine s porodicom se preselio u Njemačku. Pohađao je Vojnu akademiju i radio u Ministarstvu odbrane Njemačke. Završio je i studij poslovne administracije sa specijalizacijom za islamske finansije.

U povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine razgovaramo sa Ensarom Kučom o njemačkom odnosu prema državnosti, patriotizmu, o potencijalima naše dijaspore.

Razgovarao: Voloder Sanadin

Kako njemačko društvo i država kroz vojsku i druge institucije njeguje državotvornost i patriotizam?

Ono što mi se sviđa u njemačkoj državi je kako se odnose prema svojom historijom i tako promovišu pripadnost i patriotizam. Prije svega, posvećenost historiji nacije, sa njenim usponima i padovima. Osvrću se na užasna djela prošlosti i podsjećaju nas na ovo mračno vrijeme u ovoj zemlji. Ovim stalnim ispitivanjem svoje historije omogućavaju miran i skladan suživot različitih naroda, vjera, kultura i identifikaciju građana sa ovom zemljom za naredne generacije.

Ali ono što još znači patriotizam za Njemačku i ono što se veoma snažno njeguje nije samo gledanje na ličnu dobrobit, već rad na tome da sopstvena zemlja napreduje, da se Njemačka takođe vidi u inostranstvu kao model za uspjeh. I ne može se poreći da je Njemačka veoma priznata i veoma cijenjena u svijetu.

Ipak, mora se priznati da je u Njemačkoj, ali i u mnogim drugim evropskim zemljama, prelaz sa patriotizma na nacionalizam fluidan. Ovome se mora suprostaviti kroz obrazovanje i interakciju.

Kako mladi iz dijaspore mogu da doprinesu razvoju Bosne i Hercegovine, odnosno napretku Bošnjaka?

Mladi u dijaspori imaju mnogo prednosti. Ako domovina uspije da veže ovu generaciju za državu, onda vidim svijetlu i prosperitetnu budućnost Bosne i Sandžaka. Bošnjake možete naći širom svijeta i mnogi od nas su postali uspješni. U međuvremenu, mi nismo samo uspješni preduzetnici u dijaspori, već imamo i visoke funkcije u politici i biznisu. Među nama ima ljekara, advokata, inženjera, političara i još mnogo toga širom svijeta.

Spomenuo bih dvije institucije iz Bosne koje su veoma posvećene dijaspori i pokušavaju da osvoje snage i potencijal mladih ljudi za svoju domovinu. Bošnjačka nacionalna fondacija (BNF) i Udruženje za razvoj saradnje domovine i dijaspore.

Misija Bošnjačka nacionalne fondacije je da osigura kontinuitet u finansiranju krucijalnih nacionalnih bošnjačkih institucija, programa i projekata, a prije svega Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU), Svjetskog bošnjačkog kongresa, Matice Bošnjaka i Bošnjačkog nacionalnog univerziteta. Vizija jeste izgraditi institucionalni okvir koji će Bošnjacima osigurati zaštitu od novih stradanja i genocida, te omogućiti razvoj i afirmaciju vlastitih nacionalnih vrijednosti.

Udruženje za razvoj saradnje domovine i dijaspore (URSD) obavlja djelatnosti u cilju očuvanja i promovisanja kulture, kulturno-historijskih i nacionalnih vrijednosti svih građana u BiH, a posebno dijaspore. Preko ovih institucija, posebno mi u dijaspori smo u mogućnosti da saznamo više o svojim porijeklom i održimo kontakt sa svojom domovinom. Ovo stvara mogućnost da naše talente i vještine iskoristimo za razvoj naše otadžbine.

Vaša poruka čitaocima portala Akos.ba u povodu Dana nezavisnosti?

Nezavisnost predstavlja slobodu i samoopredjeljenje. Ova nezavisnost se ne može uzeti zdravo za gotovo i za ovaj status se moramo boriti. Sve što je vrijedno zahtijeva veliki trud i žrtvu. S tim u vezi, želio bih konačno da navedem dva citata.

Jedan je od našeg oca nacije, a drugi je od jednog od najvećih Bošnjaka ovog vijeka, Allah im se smilovao.

Alija Izetbegović (rh): “Čuvajte i očuvajte svoju naciju i ime Bošnjak, vjeru i tradiciju. Gubitak identiteta plaća se ropstvom i poniženjem”

Muamer Zukorlić (rh): „Prosperitet košta. Sloboda traži odgovornost. Svaki napredak podrazumijeva trud. Jer, ovo što radimo je mnogo bolje – ali nije lakše.”

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button