Ekonomija

Ekonomija Balkana: Kosovo najbrže, BiH najsporija

Možemo procijeniti da nam je potrebno 35 godina da dostignemo prosječnu razvijenost Evropske unije.

Piše: Dženan Kulović

Posljednji izvještaj Svjetske banke o visini bruto društvenog proizvoda (BDP) po stanovniku nalik je našoj poznatoj narodnoj umotvorini: „Kadija te tuži, kadija ti sudi.“ Ovaj scenarij me podsjeća na asasina iz drvenih vremena, koji bi, iskoristivši gužvu, izvukao kratki bodež i upotrijebio ga, a nakon toga prvi povikao: „Ubistvo!“

Svim međunarodnim organizacijama, zajedno sa Svjetskom bankom, dobro su poznate ove brojke, kojima su svojim dvojbenim postupcima značajno doprinijele. To nikako ne amnestira domaće političare, čija je nebriga, u velikoj mjeri, Bosnu i Hercegovinu i susjedne zemlje bez izuzetka učinila ovisnim o ovim organizacijama.

Prema tome istina obimnom izvještaju, Bosna i Hercegovina je zauzela 91. mjesto, što je najgora pozicija u odnosu na zemlje u regiji. Hrvatska se nalazi  na 46. mjestu, Crna Gora na 71, dok je Srbija na 79. mjestu od ukupno 215 država i upravnih regija iz cijelog svijeta koje se nalaze na popisu ovog izvještaja.

Iako su analitičari Svjetske banke planirali rast bruto društvenog proizvoda za zemlje regiona od 1,9 posto u ovoj godini i 2,6 posto u narednoj godini, od toga, po svemu sudeći, neće biti ništa.

Prema podacima sa tog popisa najrazvijenija zemlja je Luksemburg, sa visinom BDP-a od 111.162 dolara po stanovniku. Rezultati najrazvijenih zemalja nam govore da je zadnjih desetljeća svjetska privreda koračala “čizmama od sedam milja”. Evidentno je da su tržišne promjene bile toliko brze da je s pravom moguće reći, posebno sa ove vremenske odrednice, da onaj ko ne trči zaostaje. Na našu veliku žalost, u kojoj susjedi mogu skoro pa ravnopravno suosjećati sa nama, umjesto da trčimo, mi zaostajemo.

Potrebne reforme

Iako su analitičari Svjetske banke planirali rast bruto društvenog proizvoda za zemlje regiona od 1,9 posto u ovoj godini i 2,6 posto u narednoj godini, od toga, po svemu sudeći, neće biti ništa.

Opširnije na portalu Al Jazeere:

Ekonomija: Kosovo najbrže, BiH najsporija

 

Biografija autora

Povezani članci