Vijesti iz zemlje

Dženaza profesoru Fikretu Karčiću ispred Gazi Husrev-begove džamije

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović sutra poslije ikindija-namaza (15.30 sati) predvodit će dženazu profesoru Fikretu Karčiću, koji je danas preselio na ahiret u 66. godini života.

Dženaza će se obaviti u haremu Gazi Husrev-begove džamije, dok će ukop biti obavljen u haremu Čurčića džamije u Sarajevu.

Fikret Karčić je bio profesor na Pravnom fakultetu u Sarajevu, te bivši predsjednik Ustavnog suda Islamske zajednice, bivši urednik Glasnika i dugogodišnji kolumnista IIN Preporod.

Rođen je u Višegradu 1955. godine. Srednješkolsko obrazovanje je stekao u Gazi Husrev-begovoj  medresi u Sarajevu. Godine 1978. završio je Pravni fakultet u Sarajevu. Stepen magistra i doktora nauka stekao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1985., odnosno 1989. godine.

Bio je profesor komparativne pravne historije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Predavao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, Marmara univerzitetu u Istanbulu, Međunarodnom islamskom univerzitetu Malezija, Univerzitetu u Oslu i Boise State University (SAD).

Njegov glavni akademski interes bila je historija islamskog prava i institucija u Bosni i Hercegovini u post-osmanskom periodu, reformistički pokreti u islamu, balkanski muslimani i komparativne pravne kulture.

Godine 2018. zajedno s dr. Enesom Karićem bio je dobitnik prestižne nagrade za životne djelo koje dodjeljuje Udruženje muslimanskih društvenih naučnika (UK).

Među objavljenim djelima Fikreta Karčića izdvajaju se „Šerijatski sudovi u Jugoslaviji 1918-1941“, „Društveno-pravni aspekt islamskog reformizma“, „The Bosniaks and the Challanges of Modernity: Late Ottoman and Hapsbury Times“, „Studije o šerijatskom pravu i institucijama“, „ Metodi istraživanja u islamskim naukama“, „Muslimani Balkana: istočno pitanje u XX vijeku“, „The Other European Muslims: A Bosnian Experience“ .

Od profesora Karčića danas su se oprostili broji uglednici, njegove kolege i studenti, te akademske institucije i organizacije.

Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović ja kazao kako su preseljenjem na ahiret profesora Fikreta Karčića muslimanska i akademska zajednica ostale bez svog vrijednog člana, intelektualca.

– Profesora Karčića ćemo pamtiti kao učitelja i prijatelja, čovjeka s vjerom, karakterom i naučnom akribijom. Bio je naučnik i pedagog, učitelj kakvog bi svaki student poželjeti mogao. U njegovom govoru nije bilo viška, niti manjka riječi. Bio je akademik bez titule. Neka se dragi Bog smiluje našem dobrom profesoru Fikretu Karčiću. Rahmetullahi alejhi rahmeten wasiah – kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button