Vijesti iz zemlje

BiH: Pilot popis poljoprivrede krajem godine

Pilot popis se planira provesti istovremeno, u četvrtom kvartalu 2022. godine, u svim statističkim institucijama Bosne i Hercegovine, a procjenjuje se da će njime biti obuhvaćeno oko 680.000 domaćinstava

U Sarajevu je držan sastanak predstavnika statističkih institucija Bosne i Hercegovine, odnosno Agencije za statistiku BiH, Federalnog zavoda za statistiku FBiH i Republičkog zavoda za statistiku RS na temu provođenja priprema za pilot popis poljoprivrede kojeg su sve statističke institucije uvrstile u svoje godišnje planove za 2022. godinu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Pilot popis se planira provesti istovremeno, u četvrtom kvartalu 2022., u svim statističkim institucijama BiH u skladu sa zajednički utvrđenom metodologijom. Značaj pilot popisa je je u tome što će nakon njegove realizacije i analize dobijenih rezultata biti moguće pristupiti finalizaciji metodologije, okvira za Popis, budžeta, organizacije rada na terenu i osiguranju svih ostalih preduslova za realizaciju punog Popisa poljoprivrede”, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

Na osnovu popisa stanovništva iz 2013. i podataka o korisnicima sredstava poticaja za poljoprivrednu proizvodnju procjena je da će Popisom poljoprivrede u Bosni i Hercegovini biti obuhvaćeno oko 680.000 domaćinstava.

Zadnji sveobuhvatni popis poljoprivrede u BiH proveden je 1960. godine i od tada se rade procjene.

Vesna Ćužić, direktorica Agencije za statistiku BiH, naglasila je da će se popisom poljoprivrede osigurati kvalitetni podaci za analize stanja i potencijala kao i planiranja razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja u BiH.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button