Vijesti iz zemlje

U Sarajevu klanjana dženaza prof. dr. Fikretu Karčiću

U haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu danas je klanjana dženaza prof. dr. Fikretu Karčiću, uglednom profesoru Pravnog fakulteta u Sarajevu i bivšem predsjedniku Ustavnog suda Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji je preselio na Ahiret jučer u 67. godini, javlja AA.

Dženazu-namaz je predvodio reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, a posljednjem ispraćaju su prisustvovali članovi porodice Karčić, te rodbina, prijatelji, imami, profesori Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i ostali građani.

Ukop profesora Karčića, iza kojeg ostaju supruga Hamida, sinovi Hamza, Harun i Hikmet, kao i brojna naučna djela, je obavljen u haremu Čurčića džamije u Sarajevu.

Fikret Karčić je rođen u Višegradu 1955. godine. Srednjoškolsko obrazovanje je stekao u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu. Godine 1978. završio je Pravni fakultet u Sarajevu. Titule magistra i doktora nauka stekao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1985, odnosno 1989. godine.

Bio je profesor komparativne pravne historije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Predavao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, Marmara univerzitetu u Istanbulu, Međunarodnom islamskom univerzitetu Malezija, Univerzitetu u Oslu i Boise State University (SAD).

Njegov glavni akademski interes bila je historija islamskog prava i institucija u Bosni i Hercegovini u post-osmanskom periodu, reformistički pokreti u islamu, balkanski muslimani i komparativne pravne kulture.

Karčić je u dva mandata bio predsjednik Ustavnog suda Islamske zajednice. Bio je urednik “Glasnika“ i dugogodišnji kolumnista “Preporoda“.

Godine 2018. zajedno s Enesom Karićem bio je dobitnik prestižne nagrade za životno djelo koje dodjeljuje Udruženje muslimanskih društvenih naučnika.

Među objavljenim djelima Fikreta Karčića izdvajaju se “Šerijatski sudovi u Jugoslaviji 1918-1941”, “Društveno-pravni aspekt islamskog reformizma”, “The Bosniaks and the Challanges of Modernity: Late Ottoman and Hapsbury Times”, “Studije o šerijatskom pravu i institucijama”, “Metodi istraživanja u islamskim naukama”, “Muslimani Balkana: istočno pitanje u XX vijeku” i “The Other European Muslims: A Bosnian Experience”.

Akos.ba

Povezani članci