Istaknuti Bošnjaci

Dr. hfz. Halil Mehtić u emotivnom govoru prisjetio se dana zatvora i progona od strane komunističkog režima

Dr. hfz. Halil ef. Mehtić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici bio je gost Batonovih MUHABETA u Gradskom muzeju u Zenici.

21. januara se navršilo 30 godina od Zeničkog sudskog procesa, povezanog sa čuvenim Sarajevskim procesom iz 1983.godine, odnosno suđenjem grupi mladih muslimana na čelu sa rahmetli Alijom Izetbegovićem, pod optužbom da su rušili tadašnji državni poredak.
U zeničkom procesu meta tadašnje državne bezbjednosti i vlasti bio je upravo hafiz Mehtić, kao imam zeničke Sultan- Ahmedove, odnosno Čaršijske džamije koji se nakon fakultetske diplome aktivnije pozabavio prosvjetiteljskim radom, oživljavanjem islamske i muslimanske ideje.

Hafiz Mehtić je uhapšen 21. januara 1986. godine u svom stanu, kada počinje istraga, traženje inkriminirajućih dokaza, odabira i pritiska na svjedoke da potpisuju već napisane izjave protiv njega, a sve pod optužbom da je radio na rušenju tadašenjeg državnog režima.

Ovaj “montirani” proces od strane komunističkih vlasti imao je za cilj da obeshrabri svakoga onoga koji je i pomislio da radi na osvještivanju muslimana Bošnjaka u tadašnjem turobnom dobu.

Hafiz Mehtič je u svom jako emotivnom govoru do suza dove veliki broj zeničana koji se okupio da bi evocirao uspomene na ta teška vremena po muslimane.

Hafiz Mehtić je u istražnom zatvoru u Zenici prove nešto više od 400 dana gdje je došao sa znanjem pola Kur’ana napamet, tako da je za tih dana provedenih u istražnom zatvoru uspio da obnovi i nauči cijeli kur’an napamet.
Sudski proces je okončan oslobađajućeom presudom. Hafiz Mehtić, međutim, ne prestaje biti u žiži javnosti ni nakon raspada SFRJ. Smijenjen je sa mjesta muftije zeničkog, bez ikada valjanog obrazloženja, bio je kandidat za reisa u BiH, a od polovine prošle godine je imenovan za dekana Islamskog pedagioškog fakulteta u Zenici.

U osvrtu na sve što je obilježilo njegov život tih 80-tih godina prošlog vijeka, vrijeme pratnji, hapšenja, istrage i suđenja, hafiz Mehtić je prilično emotivno govorio. Kroz suze se prisjetio detalja na suđenju o jednom od ključnih svjedoka optužbe, rahmetli Asimu Stuparu i njegovom ocu, koji su poturenom izjavom za potpis zapravo dali i ključni detalj u oslobađanju od optužbe.
Prisjetio se i Neđiba Bošnjaka iz sela Šerići nadomak Zenice koji je bio i ključni svjedok u okretu istrage.
IML TV je nekoliko dana prije “MUHABETA” sa hafizom Mehtićem snimio kratki dokumentarni film koji je poslužio kao uvodna tema “MUHABETIMA”.

U nastavku pogledajte ova tri video materijala, UVODNI FILM, HAFIZOV GOVOR NA MUHABETIMA te izjavu ključnog svjedoka Neđiba Bošnjaka.

{youtube}BcwoBRIb2gg{/youtube}

DR. HFZ. HALIL EF. MEHTIĆ:
EMOTIVNO SVJEDOČENJE O PROGONU I HAPŠENJU KOMUNISTIČKOG REŽIMA

{youtube}Zc5_8Pq8Tmo{/youtube}

NEĐIB BOŠNJAK:
KLJUČNI SVJEDOK ODBRANE U PROCESU PROTIV HALILA EF. MEHTIĆA

{youtube}QZX7FHnxWOo{/youtube}

islammylife.tv

Povezani članci

Back to top button