Zdravlje

Dr. Diler: Rizik od ponovnog pojavljivanja depresije ako se ne liječi

- Dr. Diler u saopštenju ističe da depresija sve više predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem koji pogađa 3,8 posto svjetske populacije

Dr. Funda Duymaz Diler, specijalista psihijatrije u bolnici Bayindir Icerenkoy u Istanbulu, upozorava da je rizik od ponovnog pojavljivanja depresije vrlo visok kada se ne primjenjuje odgovarajući i adekvatan tretman, javlja Anadolija.

Podsjetila je da je, kako pokazuju i podaci Svjetske zdravstvene organizacije, depresija jedna od vodeće tri bolesti koja pogađa više od 300 miliona ljudi širom svijeta.

Dr. Diler u saopštenju ističe da depresija sve više predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem koji pogađa 3,8 posto svjetske populacije.

Naglašava da depresija ima dubok uticaj na sve aspekte života kao što su odnosi sa porodicom i društvenim okruženjem, kao i rezultati u školi i na poslu.

Posebno upozorava da je doživotni rizik od ponovnog pojavljivanja depresije vrlo visok kada se ne primjenjuje odgovarajući i adekvatan tretman.

Dr. Diler je naglasila da je dijagnoza važna u liječenju depresije i da se u skladu s dijagnozom planiraju adekvatne opcije liječenja.

Depresija nije prolazno stanje neraspoloženja i pasivnosti, već se radi o ozbiljnoj bolesti koju treba liječiti. Ona utječe na cjelokupni život bolesnika, ali ima i značajan utjecaj na socijalno okruženje.

Glavni simptomi su sniženo raspoloženje, gubitak energije, gubitak interesa i zadovoljstva, poremećaj apetita i spavanja, a ponekad I razmišljanja o samoubistvu. Osim gubitka radosti življenja, depresija sa sobom nosi i gubitak sposobnosti za rad.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button