Vijesti iz zemlje

Dr. Bilal Memišević: Akcija “Kurbani 2020”

Islamska zajednica u BiH svake godine organizira akciju ”Kurbani” za potrebe obrazovnih ustanova i u humanitarne svrhe. Pripreme za akciju traju tokom cijele godine.

Dr. Bilal Memišević, koordinator akcije “Kurbani 2020” i šef Odjela za ekonomske poslove Rijaseta IZ u BiH istako je za Radio BIR da je Uprava za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta IZ koja rukovodi ovom akcijom učinila sve potrebno da akciju kao i prethodnih godina pripremi i uspješno realizuje.

– Veliki je tim ljudi koji radi na realizaciji i pripremi ove akcije a intenzivne pripreme su počele prije mjeseca ramazana. Učinjeno je sve potrebno i izvršena je detaljna analiza prethodnih godina i otklonjene su sve eventalne greške i nedostaci za koje smo se složili da ih ne bi trebalo biti ubuduće u realizaciji ove akcije-, istako je  Memišević.

On je naglasio kako čine sve što je u njihovoj moći i iz dana u dan  rade na tome da se ova akcija privede kraju.

Cijena kurbana za 2020. godinu iznosit će 350 KM, što je isti iznos kao i prethodnih godina, a to je utvrđeno na 23. redovnoj sjednici Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, kojom je predsjedavao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Islamska zajednica u protekle tri godine, od kada migrantska zajednica na bilo koji način egzistira na području BiH, sa svojim kapacitetima od ove akcije direktno učestvuje u pomoći projektima ishrane u migrantskim centrima na području cijele BiH.

Islamska zajednica ovogodišnju akciju kurbana i prikupljanja kurbanskih kožica realizira pod motom „Žrtva kojom osnažujemo zajednicu“, ukazujući na složenost akcije i uključenost svih faktora društvene zajednice.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović donio je novu Instrukciju kojom se određuju novi uslovi obavljanja namaza u džamijama i obavljanje predstojećeg bajram-namaza.

Instrukcije možete pročitati ovdje.

preporod.info

Povezani članci

Back to top button