Vijesti iz zemlje

Održan sastanak FUZIP-a i Rijaseta IZ BiH povodom organizacije klanja kurbana

Predstavnici Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) i Rijaseta Islamske zajednice u BiH (IZ BiH) održali su danas sastanak povodom organizacije klanja kurbana i poštivanja zakonskih obaveza i preporuka Islamske zajednice (IZ) u BiH u vezi s postupanjem s kurbanskim mesom i zbrinjavanjem nusproizvoda nakon klanja kurbana.

Sastanku su prisustvovali direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta Islamske zajednice Zejnil Rebihić i šef Odjela za ekonomske poslove Bilal Memišević, te direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović i glavni federalni veterinarski inspektor Nermin Smajlagić.

Na sastanku su istaknuti problemi s kojima se Islamska zajednica suočava, posebno u pogledu zbrinjavanja kurbanskih kožica, te su dogovoreni modaliteti i načini za unapređenje postupanja svih aktera u pogledu zakonitog postupanja uz poštivanje higijenskih i veterinarskih standarda, saopćeno je iz FUZIP-a.

Obostrano je konstatovano da Islamska zajednica BiH permanentno, iz godine u godinu, svim raspoloživim kapacitetima uspješno radi na standardizaciji procesa postupanja svih aktera u lancu  (od uzgoja životinje do podjele kurbana i zbrinjavanja nusproizvoda klanja), kako u organizaciji Islamske zajednice BiH, tako i svih drugih fizičkih i pravnih osoba i organizacija koje učestvuju u uzgoju, klanju i distribuciji kurbanskog mesa.

Naglašena je i obaveza predaje i prijema mesa kurbana za javnu potrošnju isključivo uz veterinarsku potvrdu kao i maksimalno angažovanje vlasnika kurbana u smislu zbrinjavanja nusproizvoda, tako da tek u slučaju nemogućnosti rješavanja navedenog problema u okvirima vlastitih i lokalnih kapaciteta isti budu delegirani predstavnicima Islamske zajednice BiH na terenu.

Dogovoreno je da se u periodu do Kurban bajrama intenzivira komunikacija između FUZIP i IZ BiH, a nakon bajramskih praznika održi sastanak na kojem će se analizirati stanje i usvojiti strategija za naredni period.

Fena

Povezani članci

Back to top button