Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Dova kao vid psihoterapije

Dova kao vid psihoterapije

Za razliku od drugih oblika molitve, koji se često svode samo na  pokrete ili listu želja, dova je mnogo dublji oblik molitve. Zapravo, većina od najsnažnijih dova u Kuranu čak i ne sadrže nikakav zahtjev od Boga. Umjesto toga skrušeno iskazuju izraze istine kao odgovor na iskušenja i nevolje. Na primjer, kada je poslanik Ejub, a.s., bio pogođen ozbiljnim bolestima i siromaštvom, on je dovio: “Mene je nevolja snašla, a Ti si od milostivih najmilostiviji!” (El-Enbija, 83.)

U islamskoj tradiciji dova predstavljaj sredstvo za pojedince putem kojeg se bore protiv belaja koji ih zadese u životu, prepoznajući iza toga istine koje donose red. To je način na koji vjernici pronalaze smisao što jača njihovo vjerovanje i postaje sredstvo za suočavanje sa događajima koji se dešavaju u njihovim životima.

Klinička psihologija prepoznaje terapeutski značaj mijenjanja struktura verovanja pacijenta koji doživljava mentalne bolesti. Jedna od najčešće korištenih metoda psihoterapije zove se  terapija kongitivnog ponašanja koja je dizajnirana da podstakne pozitivna uverenja i ponašanja a utiče i mijenja negativna: “U osnovi to je program za kolaboraciju i individualizaciju koji pomaže pojedincima da identifikuju beskorisne misli i ponašanja i nauče ili se prisjete zdravijih navika i vještina”.

Autor: ZOHAIR ABDUL-RAHMAN

O autoru: Rođen je i odrastao u Torontu, Kanada. Bačelor je iz oblasti sociologije i psihologije. Završio je master studij u oblasti naučne metododologije. Posjeduje idžazetnamu iz oblasti islamske teologije i hadisa. Trenutno radi na medicinskim studijama na Univerzitetu u Queenslandu u Brisbaneu, Australija.

Za Akos.ba preveo Fahrudin Vojić, magistar religijske edukacije

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top