Vijesti iz zemlje

Dodijeljene Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva

Povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva, u Vijećnici je održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva i općinskih vijeća četiriju gradskih općina na kojoj je gradonačelnik Abdulah Skaka uručio Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, javlja Anadolu Agency (AA).

Prisutne je pozdravio predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Igor Gavrić koji je svim građanima čestitao Dan Grada Sarajeva i podsjetio na značaj 6. aprila.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je svim građanima Sarajeva čestitao 6. april, Dan grada Sarajeva, te istakao kako je to jedan od najznačajnih datuma u historiji ovog grada.

“Mi čuvamo tradiciju koja simbolizira oslobađanje glavnog grada BiH od okupatora u Drugom svjetskom ratu, ali ne samo to, 6. april je simbol stalne borbe Sarajeva i njegovih stanovnika protiv zla fašizma, simbol borbe za univerzalne civilizacijske vrijednosti. Građani Sarajeva su uvijek i u najtežim vremenima bili na pravoj strani historije, na strani istine i demokratije, ljudskih prava i sloboda, tako je i danas, tako će i ostati”, rekao je Skaka, a svoj govor zaključio sljedećom rečenicom:

“Učiti o prošlosti, stvarati u sadašnjosti, za mene znači graditi budućnost. Gradimo budućnost našeg grada i naše domovine zajedno.”

Srbijanska glumica Mirjana Karanović, Krunoslav Cigoj (posthumno), Chris Smith te Bruce Dickinson dobili su nagrade “Počasni građanin grada Sarajeva”. Ova nagrada dodjeljuje se onima koji su ostvarili naročit doprinos razvoju i afirmaciji Grada, te razvoju međunarodnih i međuljudskih odnosa, na načelima solidarnosti, demokratičnosti, humanosti i tolerancije među ljudima.

“Sarajevo i ja smo u vezi još od sredine 80-ih godina i evo sada imam i zvaničan dokument da sam postala Sarajka. Ja volim ovaj grad, volim ove ljude. Ovo je grad koji je preživeo, koji ne zaboravlja i ja ga poštujem. Poštujem sve ljude u ovom gradu, koji pamte i koji su spremni da žive jedni s drugima”, poručila je Mirjana Karanović u obraćanju nakon preuzimanja nagrade.

Kada je riječ o Šestoaprilskim nagradama, Odbor za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2019. godini, odlučio je da Franji Topiću dodijeliti priznanje u oblasti kulture i umjetnosti, za doprinos u oblasti zdravstva i socijalne zaštite prof. dr Fahrudinu Smajloviću, a za doprinos u drugim oblastima rada i stvaralaštva Bogiću Bogićeviću.

Bogićević je u vrlo emotivnog govoru istakao kako ga ova nagrada obavezuje i nosi posebnu odgovornost da je opravda i u daljem radu.

“Moj rad je nailazio i nije nailazio često na odobravanja, i nije bilo kod nekih ni popularno to što sam radio, a 90-ih godina kod nekih nije bilo ni logično. A sve što sam radio, radio sam iz ubjeđenja da je to ispravno i ponovo bih to sve ponovio”, kazao je Bogićević, te nastavio:

“Ovaj grad, glavni grad Bosne i Hercegovine, je imao tešku i burnu prošlost, preživio je razna osvajanja, požare, okupacije i opsadu. Samo opsada i brutalno ubijanje ovog grada odnijelo je u smrt 11.541 život, od toga 1.601 dijete, a bili su samo djeca. I mi, dragi prijatelji, pokazali smo da nismo dorasli, nismo bili zreli, nismo bili odgovorni makar da spasimo te mlade živote. Ne zaboravimo, onaj ko ne uvažava i ne poštuje život drugog čovjeka, ne zaslužuje ni vlasiti život. Ja posebno građanima Sarajeva želim bolji i sretniji život.”

Naglasivši kako Šestoaprilska nagrada ima i novčanu nagradu, a, kako je istakao, u ovom gradu ima mnogo ljudi i ustanova kojima je potrebna pomoć, Bogićević je poručio kako kompletan iznos nagrade želi donirati Roditeljskoj kući u Sarajevu za djecu oboljelu od raka.

“Učinimo sve da jedni drugima pomognemo, da olakšamo teret ovog mučnog i prolaznog života”, zaključio je Bogićević.

Dobitnik Šestoaprilske nagrade u oblasti kulture i umjetnosti prof. dr Franjo Topić se zahvalio na dodjeljenoj mu nagradi te naglasio kako ovo nije nagrada koja je dodijeljena samo njemu.

“Ova nagrada nije samo meni, nego i mojoj bogosloviji, Katoličko-bogoslovnom fakultetu, Paneuropskoj uniji BiH, insitucijama kojima sam posvetio svoj životni i radni vijek. Ova nagrada je i svoj mojoj dragoj rodbini”, kazao je Topić te dodao: “Ja volim raditi, često i previše. Čovjek radom usavšava sebe, druge i ovaj naš svijet. Volio bih da svi radimo za sebe, ali i za opće dobro, za zajednicu. Naše je samo ono što smo drugima dali.”

Nagrada Sarajevska pahuljica za ovu godinu pripala je malonogometnoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine osoba s invaliditetom.

Nagrada “Graham Bamford” pripala je Elviru Karaliću, osnivaču humanitarne ogranizacije Pomozi.ba.

Plaketa Grada Sarajeva dodijeljena je Sadeti Dervišević, Muhamedu Bikiću te posthumno Ivi Štandekeru i Jasminu Džindi.

Svečanosti u Vijećnici su prisutvovali gradonačelnici, predstavnici svih nivoa vlasti u zemlji, diplomatski kor, kao i brojni gosti iz brojnih gradova regiona, ali i šire.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button