Vijesti iz zemlje

Sarajevo danas obilježava Dan grada

Gavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo danas obilježava Dan grada.

Simboličan je 6. april, jer je označio dva važna događaja – na taj dan 1945. godine Sarajevo je oslobođeno od nacista, dok je na isti dan ponovo nad njim spuštena tamna zavjesa – 1994. godine počela je opsada grada, najduža u modernoj historiji.

Osnivačem grada Sarajeva smatra se Isa-beg Ishaković, a sam grad su izgradili starosjedioci. Napravljen na raskrsnici rimskih puteva, nikao je grad koji je još tada bio raskrsnica kultura i religija, što je i nakon više od 500 godina i ostao.

Njegova pozicija donijela mu je kroz stoljeća mnoge nevolje, poput pohoda Eugena Savojskog koji je krajem 17. vijeka opljačkao i do temelja spalio Sarajevo, tada jedan od najvećih gradova na Balkanu.

Nakon što je Austro-Ugarska okupirala Bosnu i Hercegovinu 1878. godine, počela je industrijalizacija grada te je tako Sarajevo postalo prvi evropski grad sa tramvajem. Gradile su se škole i kulturne institucije. U to vrijeme sagrađen je i Zemaljski muzej.

Za vrijeme Prvog svjetskog rata Sarajevo nije pretrpilo značajnija razaranja, arhitektonska slika grada ostaje gotovo nepromijenjena.

Sarajevo se 1941. godine našlo u sastavu ustaške NDH, a faktički pod njemačkom okupacijom. Jugoslovenska armija započela je akciju oslobađanja Sarajeva 28. marta 1945. godine, a nakon žestokih borbi 6. aprila 1945. godine slomljen je otpor Nijemaca i pripadnika NDH te je Sarajevo oslobođeno.

Zatim, 47 godina kasnije, na dan oslobođenja grada, Sarajevo je započelo još jednu bitku. Od početka agresije na Bosnu i Hercegovinu i opsade ponovo na dan 6. aprila, pa sve do 31. jula 1995. u Sarajevu je ubijeno, umrlo od gladi, hladnoće i nestao 11.541 civil, od kojih 1.598 djece. Materijalna šteta koju je grad pretrpio tokom agresije i opsade, prije svega kroz razaranja stambenog fonda i uništenje kulturnog blaga i privrednih objekata i saobraćajnica, je neprocjenjiva.

Također, 6. aprila 1992. godine tadašnja Evropska zajednica priznala je Republiku Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu državu.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button