Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Za djecu i omladinu > Djeca su džamijsko cvijeće koje trebamo njegovati

Djeca su džamijsko cvijeće koje trebamo njegovati

Jedno od mjesta gdje se mnogo puta manifestovala ljubav Božijeg Poslanika, a.s., prema djeci bila je džamija. Poslanik, a.s., se radovao kada bi vidio djecu u džamiji i preporučivao bi da se djeca od malih nogu navikavaju da obavljaju namaz.

Džamija ima veliki značaj u životu svakog vjernika, a posebno kada je u pitanju vjerska edukacija novih generacija muslimana. To su idealna mjesta na kojima djeca mogu dosta toga naučiti o samom odnosu prema Allahu, dž.š., socijalizirati se u skladu s islamskim vrijednostima i steći moralne osobine.

Božiji Poslanik, a.s., svojim primjerom je pokazivao kakav odnos prema djeci, kada su džamije u pitanju, treba da bude. Svojim postupcima u kojima je djeci dozvoljavao da dođu u džamiju i dovodio ih u nju, te predvodio namaz s unukom na leđima, porušio je sve predrasude koje su mušrici u tadašnjem džahilijetskom društvu imali u pogledu djece. Ujedno je pokazao svim muslimanima i cijelom čovječanstvu kako se postupa s djecom i na koji način se trebaju odgajati.

Mi danas najbolje znamo kolika je cijena toga da našoj djeci ne omilimo džamije, namaz i ostale vjerske istine i ibadete. Zato je danas, više nego ikad, potrebno da se nanovo podsjetimo odnosa Poslanika, a.s., prema djeci i da taj odnos implementiramo u naše živote i društvo. Baš kao što je Poslanik, a.s., to radio i mi moramo djeci najprije omiliti islam kao vjeru, namaz i boravak u džamiji, kako bismo u njihov srca usadili ljubav prema tome. Stoga moramo biti tolerantni i pažljivi, a nikako grubi, odvratni i puni prijekora, jer će to uticati na njih i možda ih udaljiti od vjere i ibadeta.

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić, magistar religijske edukacije

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top