Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Za djecu i omladinu > Djeca ne bi trebala provoditi više od 2 sata dnevno ispred ekrana

Djeca ne bi trebala provoditi više od 2 sata dnevno ispred ekrana

Manjak sna i višak vremena pred ekranima jasno su povezani sa padom u kognitivnim vještinama, kao što su sposobnost govora, pamćenja i izvršenje radnih zadataka, navodi se u nedavno objavljenom istraživanju The Lancet Child & Adolescent Health.

U prosjeku, djeca u dobi od osam do 11 godina provode 3,6 sati dnevno gledajući TV, mobilni telefon, tablet ili računar, što je skoro dvostruko veće od preporučenog ograničenja od dva sata, objavili su istraživači.

“Otkrili smo da je više od dva sata provedenog vremena pred ekranima povezano sa slabijim kognitivnim razvojem”, rekao je glavni autor Jeremy Walsh, istraživač u Dječjoj bolnici Istočnoeuropskog istraživačkog instituta.

“Na temelju naših nalaza, pedijatri, roditelji, odgojitelji i kreatori politike trebaju podsjećati na ograničenje vremena provedeno pred ekranima i prioritetno sugerisati zdravi način spavanja tokom djetinjstva i adolescencije.”

Walsh i njegov tim su analizirali podatke prikupljene na temelju anketa provedenih sa 4.520 djece u 20 gradova u Sjedinjenim Američkim Državama.
Za spavanje i aktivnosti, preporuke su uskladili sa onima Svjetske zdravstvene organizacije, s tim da je Kanada prva zemlja koja predlaže uvođenje ograničenja za vrijeme provedeno gledajući u LED osvjetljenje ekrana.
Gotovo 30 posto djece nije ispunilo nijednu datu preporuku, oko 40 posto ih je primijenilo samo jednu, 25 posto ih je primijenilo dvije, a samo pet posto ih je primijenilo sve tri.
Polovina djece je počela dovoljno spavati, 37 posto je počelo primjenjivati dva sata dnevno pred ekranima, a samo 18 posto je primijenilo preporuke o tjelesnim aktivnostima.

“Što više individualnih preporuka je primjenjeno, djeca su mala bolje kognitivne sposobnosti.” zaključak je studije, navodeći da je vrijeme provedno ispred ekrana najvažniji faktor.

Snažna veza između vremena provedenog ispred ekrana i funkcije mozga “potencijalno ugrožava ciklus oporavka od stresa potreban za rast djece”, izjavio je Eduardo Esteban Bustamante, docent na Koledžu primijenjenih zdravstvenih nauka Univerziteta u Illinoisu koji nije učestvovao u studiji.
“Svaka minuta provedena ispred ekrana nužno smanjuje minutu sna”, dodaje profesor Bustamante.

Znanstvenici i nastavnici sve su više zabrinuti da stalna upotreba mobilnih telefona od ranog doba može dovesti do problema koji variraju od ovisnosti o tehnici do poremećaju pažnje.

Izvor: Daily Sabah/Redakcijski prevod sa engleskog jezika

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top