Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Djeca i zabava sa Kur’anom

Djeca i zabava sa Kur’anom

Da li želite da vaša djeca zavole Kur'an? Da li želite da željno iščekuju da pohađaju časove Kur'ana? Jedna od najčešćih žalbi koje čujem od djece jeste da je Kur'an dosadan. Slušajući njihove primjedbe, shvatila sam da su izvor njihove dosade i frustracije roditelji ili učitelji koji uopšte ne znaju kako biti uspješan i zabavan učitelj. Ova djeca sa mnom dijele ono na što se i većina odraslih, također, žale: kao odrasle osobe žele da vole Kur'an, žele da ga čitaju, ali imaju psihološku barijeru, koju ne mogu prevazići jer za njih Kur'an je nešto zbog čega su vikali na njih, zbog kojeg su morali sjediti u ćošku i pamtiti riječi koje ne razumiju, strogi učitelji koji se nikada ne smiju, roditelji koji su bili ljuti jer nisu dovoljno upamtili i nešto s čime se nikada nisu zabavili.

Da, mi moramo naučiti svoju djecu da poštuju Kur'an, ali poštovanje ne podrazumijeva jednolična iskustva. Želimo da naša djeca vole Kur'an, želimo da kada odrastu da im Kur'an bude najbolji prijatelj. Kako bismo pomogli da se ta veza razvije , nekada je najbolji način da djeca razviju smislenu vezu sa Kur'anom kao što je razvijaju sa prijateljima. Kroz igru, zabavu i različite aktivnosti djeca razvijaju veze jedni sa drugima, zašto im ne bismo dopustili da isto dožive i sa Kur'anom?

Ovdje donosimo nekoliko primjera kako podučavati Kur'an na zabavan i uzbudljiv način? Ovaj program je osmišljen za jedan dječiji kamp, kamp u koji djeca ulaze obično govoreći: ”Ovo je prvi put da mi je Kur'an zabavan.”, i ”Konačno, vrijeme je za čas Kur'ana.” Shvatite da se Kur'an poredi sa nizom igara i aktivnosti tokom dana tako da su ove izjave veoma značajne.

Ove aktivnosti su usmjerene ka tome da djeca pamte male dijelove Kur'ana, a čije doba se proteže od ranih godina osnovne škole do srednje škole. Za stariju djecu određene adaptacije mogu biti od koristi. Neke dodatne bilješke za djecu koja još nisu u osnovnoj školi su na kraju članka.

Kur'an party!!!

Cilj: Učiniti da djeca budu radosna kada se spomene Kur'an i da ga zavole.
Ono što je potrebno jeste sav materijal za jedan party.

Prijedlozi za vrijeme pripreme partija. Porazgovarajte o tome zašto je Kur'an poseban, šta on predstavlja i zašto ga mi volimo. Sa uzbuđenjem podijelite vijest da ćete imati Kur'an party. Pomozite djeci da razmisle o idejama koje bi zabavu učinile zanimljivom. Pobrinite se da djeca vode glavnu riječ , a da roditelj ili učitelj samo olakšava konverzaciju.

Prijedlozi za aktivnosti prije partija: Recite djeci da nacrtaju Kur'an. Ohrabrite ih da budu kreativni onoliko koliko to žele. Njihove crteže okačite po zidovima. Djeca koja završe ranije mogu sjesti u grupe i napisati pjesmu, tekst, skeč ili bilo šta drugo o Kur'anu. Ukrasite prostoriju sa dekoracijom za dječije zabave, kupite hranu za zabave i slatkiše, pustite ilahije itd. Kupite male kutijice za balončiće kako bi se djeca mogla igrati u sobi.

Kada je sve spremno, recite djeci da se sakriju u različite uglove sobe kako bi mogla iznenaditi Ku'ran koji će ući u sobu.

Vrijeme zabave: Roditelj ili učitelj bi trebali biti van prostorije sa Kur'anom i najaviti: ”Ku'ran ulazi u sobu!!! ” Kako osoba sa Kur'anom( ili kostimom u obliku Kur'ana) ulazi u sobu djeca se pojavljuju i uzvikuju: ”Iznenađenjeeee!!!”, te pušu balončiće kako bi izrazili dobrodošlicu Mushafu. ”Mushaf” bi trebao šetati po sobi kako bi svako dijete imalo kontakt sa njim, te bilo radosno što ga vidi. Onda neka svaka grupa predstavi ono što je pripremila za Kur'an. Ovo je veoma dobra ideja da se djeca mlađe dobi zainteresuju za Kur'an.

Igra Ledeni dodir sa Kur'anom

Potrebno: Otvoreni prostor, igrači i kur'anski ajeti

Po uzoru na tradicionalnu staru igru ledenog dodira, jedna ili više osoba bude izabrano da budu ‘to’ i ganjaju druge igrače u igri. Ako neko ko je ‘to’ dotakne drugog igrača, taj igrač mora ostati ”zaleđen” u mjestu. Osoba koja je ”zaleđena” mora stajati mirno sa rukama podignutim visoko uvis kako bi drugi igrači znali da je ”zaleđena” i kako bi je mogli ”odlediti”. Kada neko dođe da ”odledi” zaleđenu osobu, zaleđena osoba mora proučiti određene ajete iz Kur'ana koja djeca trebaju zapamtiti taj dan za vrijeme dok ih drugi igrač odledi. Za to vrijeme niko od igrača koji su obilježeni kao ”to” ne smiju ih dotaknuti, niti ganjati, nego tek nakon što završe učenje ajeta i vrate se u igru. Svi igrači bi trebali držati papiriće na kojima se nalaze određeni ajeti koje trebaju upamtiti kako bi ih mogli čitati u trenutku ”odleđivanja”.

Napomena: Ova igra se odvija efikasnije ukoiko dijelova Kur'ana nema mnogo i koji nisu teški za zapamtiti. Prije nego što igra počne, roditelj ili učitelj bi trebali proučiti ajete zajedno sa djecom, i dati im malo vremena da izvježbaju ajete kako bi u igri već sami znali proučiti ove ajete. Napišite ajete na male papiriće koje djeca mogu imati sa sobom ili nositi ih u džepu i sa kojih mogu čitati u trenutku ”odleđivanja”.

Igra Vruć krompir sa Kur'anom

Potrebnno: mp3 ili neki drugi uređaj za slušanje, ilahije kao i neka stvar koja će biti označena kao vruć krompir (npr. lopta)
Neko ko bi trebao sjediti i kontrolisati muziku, igrači

Djeca sjede u krugu i slušaju ilahije, te dodavaju loptu jedno drugom. Neko bi trebao kontorolisati muziku i iznenada je zaustaviti. Ova osoba ne bi trebala biti okrenuta prema krugu kako bi zastoj bio slučajan. Djeca u krugu dodavaju loptu ili neki drugi predmet dok traje muzika. Kada je na trenutak muzika zaustavljena, osoba kod koje je lopta ispada iz igre i mora sjediti u ”Loncu savršensti” , odnosno u centru kruga. Kada neko sjedne u u centar kruga, ostali učesnici igre udaraju šakama od pod dva puta, uzvikijući SubhanAllah, SubhanAllah, dok osoba koja sjedi u krugu podiže ruku i kaže Allahu ekber , Allahu ekber. Ovo je značajan dio igre jer osigurava da se osoba koja je ispala iz igre još uvijek osjeća u igri, te da se fokusira na grupu u krugu, iako nije jedna od njih.

Igra se nastavlja sve dok u krugu ne ostane samo jedna osoba i to je pobjednik toga kruga.

Nakon svake runde, proučite zajedno ajete koje djeca trebaju naučiti toga dana, jedanput ili više puta. Ako je to više od jedne sure koje učesnici trebaju zapamtiti, neka svaka grupa prouči ajete jedni za drugima, a oni koji su prije zapamtili neka im se pridruže i uče sa njima. Nabavite papiriće sa ajetima ili neka Kur'an bude u blizini toga područja.

 

Igra SubhanAllah – SubhanAllah – Elhamdulillah 

Potrebno: Otvoren prostor, igrači, u toku ljeta kanta vode i loptice koje upijaju vodu.

Po uzoru na staru igru ”Patka – patka – patak” u ovoj igri igrači sjede u krugu, a jedan od njih ide okolo i dodiruje glave igrača. Osoba koja je ”to” hoda i dotiče glave igrača i kod svakog izgovara subhanAllah, nakon nekog vremena odabre nekoga kao ‘metu’ i kada dotaknu njegovu ili njenu glavu uzvikne elhamdulillah. Tada osoba koja je meta ganja osobu koja je ”to” oko kruga. Osoba koja je ”to” mora sjesti na mjesto ”mete” prije nego je ova osoba dotakne. Ako je dotakne prije toga, onda mora sjediti u centru kruga. Svaki put kada neko sjedne unutar kruga djeca prouče ajete koje trebaju taj dan zapamtiti. Ako se desi da niko ili rijetko ko ulazi u krug, igra se mora zaustaviti svakih pet minuta kako bi se proučili ajeti. Također, za ovu igru napišite ajete na papiriće ili držite Kur'an blizu.

Kada je osoba koja je ”to” sjede na mjesto ”mete”, osoba koja je bila meta sada postaje ”to” i igra se nastavlja sve dok svaka osoba ne dođe na red ili dok ne istekne vrijeme.

Ljetna verzija igre se igra tako da osoba nosi loptice natopljene vodom i stavlja ih na glave igrača ili samo na glavu koju izabere kao ”metu” .

 

Igra graničara sa Kur'anom

Potrebno: Otvoren prostor, igrači, lopte i nešto čime će se obilježiti prostor.
Za ljetnu verziju potrebno: kanta vode i loptice koje upijaju vodu.

Kako se igra i tradicionanda igra, igrači formiraju dvije grupe koje stanu na suprotne strane od linije. Kada igra počne igrači bacaju loptu na druge igrače ili na ciljanu osobu kako bi je izbacile iz igre. Ako lopta udari igrača suprotne ekipe direktno, a da prije nije pala na tlo, taj igrač ispada. Ako onaj koga je lopta udarila uspije uhvatiti loptu, onda onaj koji je bacao loptu ispada iz igre. Igra traje dok svi igrači iz jedne grupe ne ispadnu, u tom slučaju druga grupa pobjeđuje. U toku ljeta koristite lopte natopljene vodom.

Nakon svake runde ili nakon nekoliko minuta neka svi igrači ponove zajedno ajete koje trebaju naučiti toga dana. I za ovu igru obezbijedite papiriće sa kur'anskim ajetima i držite Kur'an u blizini.

 

Igra sa vodenim pištoljima i Kur'an

Potrebno: Otvoren prostor, igrači, vodeni pištolji i posude iz kojih će voda biti dopunjena u pištolje.

Djeca se podijele u dva različita tima. Ganjaju jedni druge i prskaju vodom igrače suprotnog tima. Ukoliko ga poprskaju direktno u čelo ili stomak, taj igrač ispada i sjedi u području van igre. Igra se nastavlja dok svi igrači iz jednog tima ne ispadnu, a drugi tim pobjeđuje. Poslije svake runde neka svaka grupa prouči ajete koje trebaju da zapamte toga dana.

 

Napomena za djecu mlađe dobi:
Igre zavise od dinamičnosti same djece. Spomenute igre mogu imati efekta, ali ako su djeca premlada, igre mogu varirati od bojenja različitih crteža do igranja sa lutkama, kartonima itd. slušajući suru koju trebaju naučiti u pozadini dok se igraju. Prije nego počnu bilo kakvu aktivnost, neka poslušaju učenje sure koju trebaju naučiti taj dan. Onda ih pustite neka jednostavno slučaju suru dok se igraju. Primijetit ćete da počinju ponavljati riječi sure nesvjesno dok se igraju. S vremena na vrijeme ih zaustavite i recite da ponove naučene ajete zajedno ili pojedinačno.

Izvor: onislam.net

Za Akos.bA prevela i obradula: Anesa Gegić
 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com