Vijesti iz svijeta

Direkcije vakufa Turske finansira završetak izgradnje sjedišta Rijaseta na Kovačima

Danas je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci upriličeno svečano potpisivanje protokola između Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske o finansiranju nastavka izgradnje administrativne zgrade Rijaseta IZ u BiH na Kovačima. Protokol su potpisali direktori pomenutih institucija dr. Senaid Zajimović u ime Vakufske direkcije Islamske zajednice i dr. Adnan Ertem u ime Generalne direkcije vakufa R Turske.

Svečanom potpisivanje prisustvovali su predstavnici vrha Islamske zajednice na čelu sa reisu-l-ulemom Husein ef. Kavazovićem i njegovim zamjenikom Husein ef. Smajić, ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koç, muftije Islamske zajednice, zatim bivši reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić, direktori uprava, rukovodioci odjela i uposlenici Rijaseta IZ i njegovih ustanova, direktori obrazovnih institucija Islamske zajednice, kao i brojni gosti iz javnog i kulturnog života.

Uvodnim riječima obratio se direktor Vakufske direkcije dr. Senad Zajimović koji je ukratko govorio o ovom, jednom od najznačajnijih projekata Islamske zajednice. „Ovo je iznimno važan događaj za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini koja je na čelu sa Reisu-l-ulemom i Rijasetom najvažnija institucija bošnjačkog naroda, ne samo u smislu vjerskog i duhovnog autoriteta nego kao i institucija koja svojim nastojanjima i mnogobrojnim projektima predstavlja garant jedinstva i opstanka našeg naroda na ovim prostorima“, kazao je dr. Zajimović koji se ovom prilikom osvrnuo i na dosadašnje zajedničke projekte sa Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske. Kako je kazao dosada je realizirano ili je u toku realizacije 17 velikih projekata: „Njihova vrijednost uključujući upravnu zgradu Rijaseta iznosi preko 50 miliona KM. Većina ovih projekata koje obnavljamo, restauriramo i nanovo gradimo nalazi se na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine“, rekao je između ostalog dr. Zajimović.

Prisutnim se obratio i dr. Adnan Ertem, direktor Generalne direkciju vakufa Republike Turske, pohvalivši veoma uspješnu saradnju ove institucije sa Islamskoj zajednicom istakavši pritom da je cilj vakufske direkcije obnova i vraćanje u život vakufske imovine na područjima nekadašnje vladavine Osmanske Carevine kao i briga u vakufima van granica Republike Turske. „Svjesni smo svoje dužnosti da vršimo restauraciju i obnovu svih onih objekata koji su ostali iza Osmanskog Carstva i naša je obaveza da sve te objekte koje smo preuzeli u različitim stanjima obnovimo i dovedemo ih u stanje koje im i priliči“, kazao je između ostalog dr. Ertem. On je također dodao da je Bosna i Hercegovina prva zemlja u kojoj je Generalna direkcija vakufa Turske realizirala rekonstrukciju vakufskih objekata van granica Republike Turske a riječ je o obnovi i puštanju u rad Isa-begova hamama čijem svečanom otvorenju je prisustvovao i sadašnji turski predsjednik Redžep Tayyip Erdogan.

Reisu-l-ulema Kavazović je istaknuo da je prije skoro deset godina položen kamen-temeljac za izgradnju administrativnog sjedišta, zgrade Rijaseta, Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. „Željeli smo i tada, kao što želimo i sad, da sa jednog mjesta usmjeravamo mnogobrojne aktivnosti naših muslimana u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i dijaspori, a kojima oni žele iskazati svoju privrženost našoj zajednici i dini-islamu. Željeli smo unaprijediti naš rad, jače puhnuti u leđa našim aktivistima i volonterima i glasnije svjedočiti naše postojanje. U toj našoj želji trpili smo mnoge kritike i osporavanja, kao da radimo nešto što nam ne stoji i što nije za nas. Ovom prilikom želim naglasiti i posebnu zahvalu uputiti reisu-l-ulemi dr. Mustafi ef. Ceriću“, kazao je reisu-l-ulema Kavazović te dodao:

„Istovremeno smo i pokazali i bratstvo i solidarnost naših vjernika u ovome našem naumu. S nama su od početka bili mnogi muslimani, kako oni koji su nam poznati po svome dobročinstvu tako i oni koji su željeli u njemu ostati anonimni. Svima njima se želim u ovoj prilici iskreno zahvaliti. U svoje ime i u ime muslimana Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Srbije i naše dijaspore iskazujem bratsku zahvalnost Vladi Republike Turske i Vakufskoj direkciji Turske na njihovoj nesebičnosti i pomoći. Posebnu zahvalnost iskazujem dr. Adnanu Ertemu, direktoru Vakufske direkcije Republike Turske, koji nije žalio truda i vremena da nam pomogne. Potpisivanjem ovog protokola, obavezali smo se da ćemo ovu građevinu uknjižiti kao još jedan vakuf velikog Gazi Husrev-bega, na čijoj parceli se ona i nalazi. Vjerujemo da je u ovome Allahova odredba“, kazao je između ostalog reisu-l-ulema Kavazović.

Treba dodati da je ovom prilikom dr. Adnan u Ertemu dekan Fakulteta islamsku nauka u Sarajevu dr. Hasanović uručio i priznanje obzirom da nije bio u mogućnosti isto prilikom nedavnog svečanog obilježavanja 40 godina rada fakulteta. Podsjećanja radi, Generalna direkcija vakufa Turske je u potpunosti finansirala dovršetak izgradnje studentskog doma Fakulteta islamskih nauka što je o povod za dodjelu ovog priznanja.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button