Duhovnost

Dobrovoljni (nafila) namazi kod kuće – veliko dobro

Allahov Poslanik, a.s., je rekao: „Kada neko od vas završi namaza u džamiji, neka klanja i dio namaza kod svoje kuće, jer Uzvišeni Allah će mu od njegovog namaza kod kuće dati dobro.“ (Muslim i Ibn Huzejme u svome djelu Sahih od Ebu Seida)

Kuća u kojoj je pokornost Allahu, spominjanje Njega, robovanje Njemu, slavljenje Njega i učenje Kur’ana liči na sklonište dobrih robova. Dok je kuća u kojoj se ne spominje Allah, razrušena i siromašna. Iako djeca u njoj žive, ta kuća je prava stračara, jer je u njoj Allahova srdžba. U njoj je neposlušnost Njemu, a šejtani se u njoj vesele i zabavljaju.

Vjerovjesnik, a.s., je rekao: „Primjer kuće u kojoj se spominje Allah i u kojoj se ne spominje je primjer živog i mrtvog.“ (Buhari i Muslim)

Ibn Mesud, r.a., je upitao Allahovog Poslanika, a.s: „Šta je vrednije – namaz u mojoj kući ili namaz u džamiji?“ Rekao je: „Zar ne vidiš moju kuću kako je blizu džamije? Draže mi je da klanjam u svojoj kući (dobrovoljne namaze/nafile), nego da klanjam u džamiji, izuzev propisanih (farz) namaza.“ (Ahmed, Ibn Madže i Ibn Huzejme u svome djelu Sahih)

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić

Povezani članci

Back to top button