Vijesti iz zemlje

Deset godina borbe Bošnjaka Vrbanjaca: Želimo ista prava za svu djecu u našoj domovini

Djeca bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca desetu godinu uzastopno prate instruktivnu nastavu, jer vlasti manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS ne dozvoljavaju izučavanje nacionalne grupe predmeta.

Kako je za Preporod.info kazao povratnik Nedžad Smajlović pitanje instruktivne nastave ove školske godine je blagovremeno riješeno.

– Saglasnost i finansiranje nastavnika je riješena preko Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica (FMROI) i Zeničko-dobojskog kantona (ZDK). Vlasti u ovom entitetu ne dozvoljavaju djeci da uče bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta, iako smo dobili sudske presude od Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Vrhovnog suda RS-a i Osnovnog suda u Kotor-Varoši, koji je školi naložio da djeci osigura nastavni kadar i nacionalnu grupu predmeta – naveo je Smajlović.

Bošnjaci u Vrbanjcima godinama vode borbu čuvajući identitet, a tako vode borbu i za svako dijete u Bosni i Hercegovini, jer širom države imamo primjere diskriminacije djece po raznim osnovima.

Želja im je da djeca na području cijele Bosne i Hercegovine imaju ista prava, naglasio je Smajlović.

– Pozivamo visokog predstavnika da iskoristi bonske ovlasti ili svoju funkciju da riješi ovaj problem, kako kod nas, tako i cijeloj nam domovini, da sva djeca imaju ista prava, bez obzira kojoj grupi pripadaju – poručio je Smajlović.

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button