Vijesti iz zemlje

Načelnici Novog Grada i Tešnja obišli učenike u Vrbanjcima

Načelnici općina Novi Grad Sarajevo i Tešanj Semir Efendić i Suad Huskić, prošle sedmice su obišli učenike bošnjačkih povratnika u Vrbanjcima, u opštini Kotor Varoš, koji već drugu godinu pohađaju nastavu u improviziranom prostoru instruktivnog centra, jer im vlasti manjeg bh. entiteta ne dozvoljavaju da uče bosanski jezik.

Time im je uskraćeno jedno od osnovnih ljudskih prava – pravo na maternji jezik koje je Ustavom BiH zagarntovano pravo.

Delegacije iz Sarajeva i Tešnja dočekao je Nijaz ef. Duzan, imam džemata Hanifići, koji je gostima poželio dobrodošlicu i zahvalio na uručenom školskom priboru i lektirama za učenike. Tom prilikom razgovarano je o problemima sa kojima se suočavaju povratnici u ovaj dio BiH. Načelnici Efendić i Huskić izrazili su punu podršku povratnicima u istrajavanju u borbi za ostvarivanje ljudskih prava.

„Ova djeca i njihovi roditelji su danas na prvoj liniji borbe za multietničku Bosnu i Hercegovinu, pa i građansku, i bilo koju koja priznaje osnovna ljudska prava. Nema prostora u našoj zemlji za priču o bilo kakvim ljudskim pravima, a da se preskače pitanje ove djece ili nane Fate Orlović u Konjević Polju. Oni su istinski heroji vremena u kojem živimo“, izjavio je načelnik Efendić.

Izražavajući punu podršku povratku, načelnik Huskić naglasio je da  ljudska prava uključuju i pravo na maternji jezik i nacionalnu grupu predmeta, te da bi u tom kontekstu Vrbanjci i sva druga mjesta u BiH na takv način trebala biti tretirana.

“Iskoristili smo priliku da poklonimo djeci literaturu za školsku lektiru u kojoj se nalaze djela Andrića, Ćopića, Ezopa, Šekspira, ali i Muse Ćazima Ćatića. Takva nam BiH treba“, rekao je je načelnik Huskić.

Zbog neuvođenja nacionalne grupe predmeta i bosanskog jezika u nastavni proces, bošnjački učenici iz Vrbanjaca nisu išli na nastavu i izgubili su godinu, ali njihovi roditelji nisu odustali od borbe za osnovna ljudska prava i u toj borbi istrajavaju još od 2013. godine.

 

Povezani članci

Back to top button