Vijesti iz zemlje

Općine Novi Grad i Tešanj organizirale izlet za djecu povratnika iz Kotor Varoši

Općine Novi Grad Sarajevo i Tešanj organizirale su izlet za učenike bošnjačkih povratnika iz Kotor Varoši, koji već duži period pohađaju nastavu u improviziranom prostoru instruktivnog centra, jer im je uskraćeno jedno od osnovnih ljudskih prava – pravo na maternji jezik.

Nakon Tešnja, djeca su u pratnji nastavnika i predstavnika roditelja, u ponedjeljak, 22. maja, posjetila i Općinu Novi Grad, gdje ih je primio načelnik Semir Efendić, koji im je poželio dobrodošlicu i zahvalio na dolsku u najveću općinu u BiH i Sarajevo.

U okviru dvodnevne posjete glavnom gradu BiH, oko 40-ero djece od trećeg do devetog razreda imalo je priliku vidjeti kulturne znamenitosti Sarajeva, obići Vijećnicu, te posjetiti Gradsku upravu Sarajeva.

U pratnji predstavnika Općine Novi Grad, gosti su obišli i Muzej „Alija Izetbegović“, te posjetili Centar „Safet Zajko“ i Vrelo Bosne.

Zajedno sa djecom u posjeti Novom Gradu i Sarajevu su učitelji Merima Jabandžić i Emir Bilić, te predstavnici roditelja Hava Varošić i Alma Duzan.

Ovom prilikom Hava Varošić, predstavnica roditelja u brobi za ostvarivanje prava na izučavanje maternjeg jezika u ovom dijelu manjeg bh. entiteta iskazala je zahvalnost Općini Novi Grad na podršci, koja im je ukazana u borbi za pravo na učenje bosanskog jezika.

Podsjetila je da ih je načelnik Efendić u decembru prošle godine zajedno sa načelnikom Općine Tešanj Suadom Huskićem obišao u njihovim školskim prostorijama, gdje se održava nastavni proces za oko sedamdesetero djece Bošnjaka, te da je tom prilikom dogovoren izlet.

„Došli smo u uzvratnu posjetu Općini Novi Grad, prezadovoljni smo prijemom u Novom Gradu. Danas smo bili i u Općini Tešanj, gdje nas je primio načelnik te općine, a obišli smo i grad“, kazala je Hava.

Zbog neuvođenja nacionalne grupe predmeta i bosanskog jezika u nastavni proces, roditelji bošnjačkih učenika iz Vrbanjaca, ne posustaju u borbi za osnovna ljudska prava i u toj borbi istrajavaju još od 2013. godine.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button