KulinarstvoU Fokusu

Desert za iftarski meni: Voćne korpice

Priprema 30-40 min

Pečenje 20 min

Serviranja 6 korpica

Sastojci:

150g maslaca

3 žumanca

300g brašna

100g šećera

Prstohvat soli

150g mladog sira

50g šećera

200ml vrhnje za šlag

1 vanilin šećer

100g voća po želji

Priprema:

U 300g brašna dodati 150g  maslaca (sobne temperature), 3 žumanca i izmiješati. Zatim dodati šećer i prstohvat soli i miješati dok ne dobijemo glatko tijesto (oko 5 minuta).

Tijesto umotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižider 15-tak minuta da odmori.

Dok tijesto odmara, pripremiti kremu na slijedeći način:

U posudu za mućenje staviti mladi sir, dodati šećer, vanilin šećer i pjenasto umutiti  vrhnje za šlag umutiti mikserom a zatim dodati kremu od sira i lagano kašikom miješati dok se krema ne ujednači.

Kremu ostaviti u frižider a tijesto razvaljati na debljinu 5 milimetara. Tijesto staviti na vanjsku stranu kalupa za mafine i malo pristisnuti svaki kalup da dobijemo zdjelice. Svaki kalup malo izbockati viljuškom. Tijesto peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni 10 minuta a onda smanjiti na 180 stepeni i peći još 10 minuta.

Ispečene korpice ohladiti i puniti hladnom kremom, ukrasiti voćem po želji.

Recept ustupila gđa Amela: www.tetkinirecepti.com

Akos.ba

Povezani članci