Desert za iftarski meni: Voćne korpice
Priprema 30-40 min
Pečenje 20 min
Serviranja 6 korpica
Sastojci:
150g maslaca
3 žumanca
300g brašna
100g šećera
Prstohvat soli
150g mladog sira
50g šećera
200ml vrhnje za šlag
1 vanilin šećer
100g voća po želji
Priprema:
U 300g brašna dodati 150g maslaca (sobne temperature), 3 žumanca i izmiješati. Zatim dodati šećer i prstohvat soli i miješati dok ne dobijemo glatko tijesto (oko 5 minuta).
Tijesto umotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižider 15-tak minuta da odmori.
Dok tijesto odmara, pripremiti kremu na slijedeći način:
U posudu za mućenje staviti mladi sir, dodati šećer, vanilin šećer i pjenasto umutiti vrhnje za šlag umutiti mikserom a zatim dodati kremu od sira i lagano kašikom miješati dok se krema ne ujednači.
Kremu ostaviti u frižider a tijesto razvaljati na debljinu 5 milimetara. Tijesto staviti na vanjsku stranu kalupa za mafine i malo pristisnuti svaki kalup da dobijemo zdjelice. Svaki kalup malo izbockati viljuškom. Tijesto peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni 10 minuta a onda smanjiti na 180 stepeni i peći još 10 minuta.
Ispečene korpice ohladiti i puniti hladnom kremom, ukrasiti voćem po želji.
Recept ustupila gđa Amela: www.tetkinirecepti.com
Akos.ba