Kulinarstvo

Dukat – ramazanski iftarski meni

Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE.

Gljive punjene sirom

Priprema 5 – 10 min

Kuhanje 2 – 3 min

Serviranja 18 – 20 komada

Sastojci: 

250g Sirela gaude 

1 kašika otopljenog Dukat maslaca

18 – 20 šampinjona

Priprema:

Pomiješajte Sirela gaudu i Dukat maslac. Izvadite peteljke iz gljiva; napunite ih sirom i maslacem.

Poredajte na rešetku roštilja ili na tepsiju i grilajte/pecite dok se sir ne otopi, otprilike 3 minute.

Servirajte toplo.

Piletina sa senfom i medom

Priprema 15 min

Kuhanje 35 min

Serviranja 4 porcije

Sastojci:

8 pilećih bataka

2 pileća prsa

3 kašike gustina

1 1/2 šolje Dukat trajnog mlijeka

3 kašike senfa

2 kašike meda

1 kašičica soli

1/2 kašičice bosiljka ili majčine dušice

1/4 kašičice bibera

svježe sjeckani peršun

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220°C.

Pripremite tepsiju ili vatrostalnu zdjelu za pečenje. Poredajte piletinu u zdjelu za pečenje. Sa strane umutite gustin u Dukat trajno mlijeko; dodajte senf, med, so, biber i majčinu dušicu. Prelijte preko piletine.

Pecite 35 minuta, okrećući piletinu sa obje strane i miješajući umak dok se ravnomjerno ne ispeče.

Pečenje poslužite uz omiljeni prilog i salatu.

Uživajte!

 Savjet:

U ovom obroku imate izvrstan izvor pojedinih vitamina iz B skupine: riboflavina, niacina, vitamina B6 i B12.

Sladoled od malina

Priprema 10 min

Kuhanje 5 min

Serviranja 6 porcija

Sastojci:

450g zamrznutih malina

1 kašika gustina

500ml Brzo&Fino vrhnja za šlag

1 kašičica ekstrakta vanilije

Priprema:

Odmrznite maline i ocijedite ih od soka. Sok sačuvajte u zasebnoj zdjeli.

U loncu umiješajte gustin sa nešto soka od malina i nastavite miješati. Umiješajte preostali sok i kuhajte dok ne dobijete formu sirupa. Uklonite s vatre. Umiješajte maline i stavite u frižider najmanje 1 sat.

Umutite vrhnje u šlag i dodajte ekstrakt vanilije. U 6 dezertnih posudica, u slojevima nanesite prvo sloj šlaga, zatim sloj malina i ponovite postupak još jednom do vrha čaše ili zdjelice. Dekorišite šlagom na vrhu i ostavite u frižider najmanje 1 sat prije posluživanja.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button