Desert za iftarski meni: kokos torta
Priprema 15 – 20 min
Kuhanje 20 min
Serviranja 12 porcija
Sastojci:
400gr krem namaz
100ml vrhnja za kuhanje
250ml mlijeka
100g kokosa
100g šećera u prahu
50g kokosa
2 kesice vanila šećera
10g želatine
180gr keksa
100g maslaca
Priprema:
Želatinu potopite u malo vode da nabubri. 100gr kokosa prelijte sa 250ml mlijeka i pustite nekoliko minuta da odstoji. U međuvremenu, izmiksajte vrhnje za kuhanje, krem namaz, šećer, vanilin šećer i preostali kokos. Dodati kokos natopljen u mlijeku i želatinu. Sve lijepo izmiješajte. Kekse sameljite, dodajte istopljeni maslac, dobro izmiješajte da dobijete homogenu masu pa staviti kao podlogu za tortu. Preko oblikujte sloj kokos smjese i ostavite u frižideru da se stisne. Prelijte šlagom, izlomljenom čokoladom i listovima mente.
Recept ustupila gđa Amela: www.tetkinirecepti.com
Akos.ba