Vijesti iz zemlje

Dani vakufa: U Goraždu svečano otvorene džamije u Obarku i Baćcima

U okviru manifestacije “Dani vakufa 2019.” Vakufska direkcija BiH, Muftijstvo goraždansko i Medžlis Islamske zajednice Goražde organizovali su svečano otvaranje džamije u naselju Obarak i radno otvaranje džamije u naselju Baćci, javlja Anadolu Agency (AA).

Uz domaćine, predvođene goraždanskim muftijom Remzijom ef. Pitićem, svečanosti je prisustvovao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, direktor Vakufske direkcije BiH Senajid Zaimović, ambasador Kuvajta u BiH Abdulaziz Ahmad Hasan Al Sharrah, generalni sekretar Generalnog sekretarijata za vakufe Kuvajta i izaslanik ministra vakufa Muhamed Eldželahime, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud ef. Dudić, predstavnici Svjetske islamske organizacije, Udruženja za blagostanje za BiH i drugi gosti.

Inicijalna sredstva za izgradnju džamije El-Dželahima u naselju Obarak, koje se tokom rata nalazilo na prvoj liniji odbrane grada, donirala je porodica vakifa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, dok je početna sredstva za džamiju u Baćcima izdvojila porodica Sokolović koja danas živi u Sarajevu, a porijeklom je iz Rudog.

Završetak radova na oba objekta, vrijedna više od milion i po maraka, finansirao je Generalni sekretarijat za vakufe Kuvajta.

“Došli smo iz Kuvajta kako bismo posvjedočili i naglasili bitnost vakufa. Više od 300 godina, zahvaljujući vakufima, imamo priliku da finansiramo projekte i gradimo džamije širom svijeta”, rekao je u obraćanju generalni sekretar Generalnog sekretarijata za vakufe Kuvajta Muhamed Eldželahime.

Ovo je najljepši proljetni poklon muslimanima ovog kraja, naglasio je reis Kavazović. On je podsjetio na kur’anski ajet da su svi muslimani svijeta jedan ummet, te iskazao ponos zbog podrške muslimana svijeta koje je vjera inspirisala da pomažu i muslimanima u BiH.

“Na stotine je projekata koje su naša braća pomogla ovdje u BiH. Ne znamo im broj. Teško se možemo sjetiti svih imena, svih džamija, bolnica, puteva, mostova, škola i mekteba koje su naša braća izgradila. Ne vjerujem da ih je na to ponukalo išta drugo do ono što je zapisano u onoj Knjizi koja je sama istina, koju je dragi Bog, preko meleka Džibrila, poslao poslaniku Muhammedu s. a. v. s.”, poručio je Kavazović.

U obraćanju stotinama vjernika, on je pozvao na suzdržanost u odgovoru na probleme koji se nameću ovih dana.

“Muslimani su uvijek čuvali porodicu, porodica nam je uvijek bila sveta, uvijek smo odgajali našu djecu. Ne smijemo nasjesti na ono što dušmani hoće. Mi trebamo pokazati našu suzdržanost. Što bi kazali naši stari, i to će jednog dana biti jučer. Valja nam se dozvati pameti i u svemu mudro postupiti. Apeliram na sve ljude, na vas muslimane posebno. Nemojte nikada dozvoliti da vi budete prvi koji će drugima nasilje činiti”, istakao je Kavazović.

Vakifima su uručene vakufname, a u džamiji u Obarku klanjan je prvi namaz. Na džamiji u Baćcima do ramazana bi trebali biti završeni svi radovi, a u kompleksu džamije će, pored ostalog, biti izgrađena i igraonica za djecu.

Džemati Baćci i Obarak su dva gradska džemata u Goraždu od kojih je prvi osnovan nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu, a drugi 1979. godine. Oba su osnovana na inicijativu mještana, koji su za izgradnju svojih džamija izdvojili oko pola miliona maraka. Džamije u Baćcima i Obarku izgrađene su na ulazima u grad Goražde iz pravca Foče, odnosno Višegrada.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button