Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Sportske novosti > Dan maloljetnih boraca: Memorijalni turnir Nedim Škamo

Dan maloljetnih boraca: Memorijalni turnir Nedim Škamo

Na 7 redovnoj sjednici Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo  u Program obilježavanja značajnih datuma, događaja i ličnosi odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 i NOR-a 41-45 u 2017 godini uvršten je: 01 oktobar, Dan sjećanja na šehide, poginule Maloljetne borce Armije i MUP-a R BIH i Dan pogibije Nedima Škama.

Iz naše Općine Novi Grad Sarajevo u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995 godine kao pripadnici 3 brigade i drugih vojnih i policijskih formacija u temelje naše DRŽAVE živote je ugradilo 84 maloljetna pripadnika Armije i Mup-a R BIH.

Udruženje maloljetnih boraca Općine Novi Grad Sarajevo sa željom da očuva sjećanje na 84  maloljetna borca-šehida organizuje Memorijalni malonogometni turnir  koji se zove po jednom od njih.

Sa ciljem druženja, razvijanje patriotskih osjećanja djece i mladih, razvijanje njegovanje značaja odbrane od agresije na Bosnu i Hercegovinu i očuvanje sjećanja na maloljetne šehide i poginule borce Armije i MUP-a  R BIH organizuje Memorijalni malonogometni turnir Nedim Škamo za učenike Osnovnih škola sa područja Općine Novi Grad Sarajevo. Akcenat je na mladima, jer su upravo naši šehidi i pogunuli borci, te naši ratno vojni invalidi i boraci iz maloljetne populacije iz školskih klupa i sa sportskih terena mladalački i sa puno elana krenuli u odbranu grada i jedine domovine Bosne i Hercegovine. Pored turnira za mlade, organizuje se i turnir ekipe različitih boračkih udruženja i organizacija sa područja Kantona Sarajevo kao jedinstvena prilika za druženje nekadašnjih saboraca. Želja nam je da sutra kad nas ne bude da mlade generacije u svom srcu čuvaju našu domovinu  i čuvaju sjećanje i lijepe uspomene na sve naše šehide i poginule borce.

Biografija

Nedim Škamo rođen je 15.06.1975 godine, pohađao mašinsku tehničku školu u Sarajevu.

Sa nepunih 17 godina uključio se u Teritorijalnu odbranu Dobrinje i Aerodromskog naselja. Svoj mladalački žar i želju da doprinese odbrani nam jedine domovine je pokazao na samom početku agresije kada je sa drugim hrabrim borcima prenosio oružje sa brda Mojmilo u opkoljenu Dobrinju. Krajem septembra 1994 godine dobrovoljno se prijavio da učestvuje u akciji u rejonu Bjelašnice gdje je u direktnim borbenim dejstvima dana 01.10.1994 godine poginuo na privremeno okupiranoj teritoriji, a  tijelo je razmjenjeno nekoliko sedmica poslije kada mu je klanjanna dženaza i kada je ukopan na.

Ukopan je na Šehidskom mezarju Stadion nekoliko nizova mezara od svog oca Ahmeda koji je poginuo je 12.01.1994 godine kao pripadnik Armije R BIH.. Od porodice rahmetli Nedima ostala je samo sestra Nedisa, koja zajedno sa našim Udruženjem čuva uspomenu na našeg druga, priijatelja i saborca.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com