Vijesti iz svijeta

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježen u Čikagu

Bosanska škola koja djeluje pri Bosnian Islamic Cultural Center (BICC) u Čikagu, u nedjelju 1-og marta 2015.godine, povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine upriličila je zabavu za stotinu svojih učenika.

Bila je to prilika da profesorice bosanskog jezika i književnosti, Amina Sendić-Mešić i Enisa Omerović, djeci predstave historijat Bosne i Hercegovine, kažu nekoliko riječi o Danu nezavisnosti, te da kroz veselu radionicu sa djecom urade nekoliko zanimljivih projekata. Slušanje himne, crtanje zastave Bosne i Hercegovine, iskruživanje sarajevske Vijećnice, kule Huseina kapetana Gradaščevića, travničke tvrđave, stolačkih stećaka, Starog Mosta i ostalih znamenitosti naše države, bilo je posebno zabavno i interesantno.

’’Kada se ovoj našoj djeci predstave kulturno-historijski spomenici Bosne i Hercegovine, ljepote bosansko-hercegovačkih gradova, rijeka, planina, oni požele da žive u njoj. Ova djeca u BiH dolaze svake druge ili treće godine, malo je njih kojima roditelji mogu priuštiti odlazak svake godine. Zbog toga želimo da njihov odlazak u Bosnu i Hercegovinu bude iskorišten na način da posjete neke od bosansko-hercegovačkih znamenitosti te da budu ponosni na hiljadugodišnju historiju naše države.’’,  kaže profesorica Amina Sendić-Mešić.

Ovo druženje imalo je za cilj da djecu približi Bosni i Hercegovini jer 90% polaznika Bosanske škole rođeno je u Sjedinjenim Američkim Državama, tako da o rodnoj grudi svojih roditelja mogu slušati jedino na časovima Bosanske škole ili putem medija.

Tako profesorica Enisa Omerović o faktorima koje ih motivišu za nastavu sa ovom djecom kaže: ’’Znatiželja ove djece da nauče nešto više o Bosni i Hercegovini daje mi motiv da se za svaki čas bolje pripremim te da im svake godine poboljšavamo sadržaj. Najveća mi je radost kada dijete posjeti neka značajnija mjesta u BiH, poput šehidskog mezarja u Potočarima ili visočkih piramida, a onda se hvali prijateljima. Danas su posebno radosni, jer kako kažu ovo im je najljepši dan zato što slavimo Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.’’

Bosanska škola u ovom centru djeluje od 2012.godine, a pokrenuta je na inicijativu Muriza Mešića, direktora ovog centra, uz podršku Odbora. U okviru nje djeca uče bosanski jezik, historiju i geografiju Bosne i Hercegovine, te kulturu i tradijiju našeg naroda,. Djeca rade na osnovu udžbenika za osnovne škole u BiH, a u nedostatku adekvatnih udžbenika nastavne sadržaje za djecu pripremaju voditeljice ove škole. U narednom periodu planirano je da u saradanji sa ambasadom BiH u SAD-u, odnosno bh konzulatom u Čikagu, svi polaznici Bosanske škole dobiju svjedočanstva po uspješnom okončanju školske godine.

 

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button