Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Za djecu i omladinu > Da li ste razmišljali o ovome: Svako ima tri lične karte!

Da li ste razmišljali o ovome: Svako ima tri lične karte!

Prva lična karta jeste ona kako sebe vidimo. Onoliko koliko smo upoznali sebe tako se i vidimo. Mi smo tajna Allahova, a Allah je tajna naša. Zato je čudno kada neko kaže:” Znam ja njega, pročitao sam ga ja.” Postavlja se pitanje, kako će drugog znati , a sebe ne zna. Blago onome ko je bar nešto o sebi saznao. A Poslanik s.a.v.s., nas uči :” Koga Allah zavoli, učini ga da upozna svoje mahane.” Blago onome ko se zabavi sobom, a u našem narodu ostala je kletva kada se kaže: ” Da Bog da se o sebi zabavio.” Blago onom ko se o sebi zabavi, neće misliti o drugom.

Druga lična karta je ona kako nas drugi vide. Mi smo svjedoci jedni drugima. Ako komšije za nekoga kažu da je dobar, Allah će upisati da je dobar bez obzira, ako bi bio loš. Zato je bolje grijeh sakriti, da narod ne zna, jer grijeh je kao zarazna bolest. Što zna Bog ne mora i narod znati o nama. Allah je Onaj koji skriva, pa pokrijmo i mi svoje grijehe.

Treća lična karta je ona kakvi smo kod Allaha.

Ova lična karta je najvažija, ali ona je skrivena kod Allaha. Poslanik a.s., nas uči da će biti ljudi koji su u narodu džehennemije, a kod Allaha su džennetlije i obrnuto. Zato se ne treba umišljati, jer ne znamo kakvi smo kod Allaha dž.š. konačni udarac šejtana je, i to može biti katastrofalan udarac, to kada se grijeha prođemo i ufuramo da smo bolji od drugih , tada sigurno ne valjamo dok se tako osjećamo. Živimo i umrimo između straha i nade, a ne umišljanja da smo dobri.

Izvor: knjiga ”Riznica mudrosti”

Autor: Husejn Čajlaković

Za Akos.ba pripremila i izdvojila: Irma Osmanspahić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top