Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Da li Sisi Egipat vraća faraonskoj civilizaciji: Pogledajte detalji sa otvaranja novog Sueckog kanala

Da li Sisi Egipat vraća faraonskoj civilizaciji: Pogledajte detalji sa otvaranja novog Sueckog kanala

Izraelske dnevne novine Haaretz su u svom nedjeljnom izdanju objavle mišljenje dvojice izraelskih orijentalista, koji, nakon analize posljednjih dešavanja u Egiptu ističu kako aktuelni general Abdulfettah es-Sisi nastoji iz Egipta eliminisati arapsko-islamsku kulturu, a zemlju vratiti staroj, faraonskoj kulturi i tradiciji

To se, prema njihovim riječima, lahko može primijetiti u ceremoniji otvaranja novog Sueckog kanala.

Prof. Ili Fuda, direktor Instituta za orijentalne studije pri Hebrejskom univerzitetu je za nedjeljno izdanje Haaretza je izjavio da forma proslave i ceremonije prilikom otvaranja novog Sueckog kanala ukazuju na to da es-Sisi nastoji svom snagom vratiti Egipat faraonskoj prijeislamskoj tradiciji.

Fuda i Giladi, drugi izraelski orijentalista, navode da je oblačenje faraonskih uniformi odreda koji je dočekao es-Sisija, kao i drugi brojni simboli faraonske civilizacije u Egiptu, su jasan pokazatelj u kom smjeru aktuelna vlast u Egiptu ide.

Prema njihovim riječima, i tzv. Kip preporoda, koji je postavljen u blizini bine na ostvaranju novog kanala, obiluje simbolikom faraonske tradicije i civilizacije i u osnovi predstavlja žensko božanstvo iz doba faraona, Izidu. Prema vjerovanju starih Egipćana, poplave na Nilu nastajale su od suza i plača ovog božanstva.

 

General es-Sisi se u potpunosti razlikuje u pristupu od generala Abdunasira, s kojim ga mnogi u samom početku vladavine uspoređuju. Prema njihovim riječima, Abdunnasir je veoma često isticao svoj arapski elemenat i identitet, dok je es-Sisi, što se vidi i po ovoj ceremoniji, više okrenut faraonskom, odnosno prijeislamskom identitetu i civilizaciji Egipta.

islambosna.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top