Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Da li je gluhonijema osoba dužna prakticirati islam?

Da li je gluhonijema osoba dužna prakticirati islam?

Pitanje:

 

Da li je gluhonijema osoba dužna prakticirati propise islama?

 

Odgovor:

Da, jeste! Kada gluhonijema osoba dostigne punoljetnost, dakle, kada postane spolno zrela, postaje odgovorna za svoja djela i dužna je izvršavati propise islama koji regulišu čovjekov odnos prema Allahu, dž.š, prema ljudima i prema živoj i neživoj prirodi. Naravno, njena odgovornost je u okviru njenih mogucnosti i sposobnosti, jer Uzvšeni Allah, naruduje nam da Ga obožavamo onoliko koliko je u našoj moci. (Vidi: Et-Tegabun, 16)

 

Poslanik, s.a.v.s, je rekao: “… a kada vam nešto naredim, uradite onoliko koliko možete.” (Buhari, Sahihul-Buhari, “Kitabuli’tisami bil-kitabi ves-sunne”, br. 6744)
Staratelj gluhonijeme osobe dužan je poduciti je propisima islama, ispravnom vjerovanju i ibadetu, te propisima koji reguliraju meduljudske odnose i odnose
covjeka prema živoj i neživoj prirodi, naravno u granicama potrebe gluhonijeme osobe i njenih mogucnosti. Ovom prilikom želim da podsjetim na našu obavezu i dužnosti prema gluhonijemim osobama, bilo da smo roditelji, staratelji ili dio islamske ili društvene zajednice.
Mene je istinski obradovalo kada je za gluhonijeme osobe Islamska zajednica pripremila Kur’an na brajlovom pismu. Smatram da je neophodno nastaviti raditi na sličnim projektima.  

Molim Allaha, dž.š, da nam pomogne da kao pojedinci i kao zajednica budemo na visini zadatka i obaveze prema gluhonijemim osobama. Amin.

 

Na pitanje odgovorio: dr. Šukrija Ramić

 

Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top