Vijesti iz svijeta

Čudo palestinskog otpora: Pokret Hamas obilježio 29. godišnjicu osnivanja

Povodom 29. godišnjice osnivanja Hamasa, palestinskog pokreta otpora, danas je u Gazi organizirana prigodna ceremonija na kojoj se okupilo nekoliko hiljada Palestinaca, javlja Anadolu Agency (AA).

“Uprkos svim domaćim i stranim prijetnjama, Hamas i danas ide putem borbe za oslobađanje Palestine i Palestinaca”, kazao je okupljenima član Hamasovog Politbiroa Halil al-Hayye.

Pozivajući rivalski palestinski pokret, Fattah, na pomirenje i uspostavu nacionalnog jedinstva Palestine, Hayye je kazao kako Hamas i Fattah moraju voditi odgovoran nacionalni dijalog za kreiranje vizije o uspostavi palestinske države i zaštite prava svih Palestinaca.

On je također poručio da je Hamas spreman na sve vidove borbe za okončanje izraelske okupacije palestinske zemlje.

Osvrnuvši se i na situaciju u regiji, Hayye je pozvao Egipat da trajno otvori granični prijelaz Refah, a najoštrije je osudio zločine nad civilima u sirijskom Halepu.

Hamas je formiran na današnji dan 1987. godine, a među osnivačima je bio Sheikh Ahmed Yasin i lideri Muslimanskog bratstva. Pet godina kasnije formiran je i vojni ogranak tog pokreta pod nazivom Brigada Izz ad-Din al-Qassam, koja je svečanom paradom i danas učestvovala na obilježavanju Hamasove godišnjice.

 Akos.ba

Povezani članci

Back to top button