Čuda Allahovog stvaranja: Zašto su orasi idealna hrana za mozak i srce?
Samo šaka oraha dnevno obezbjeđuje nam proteine, biljna vlakna, omega-3 masne kiseline i antioksidante. Ta količina oraha (što odgovara četvrtini šolje) može biti važan izvor proteina za vegeterijance, jer ih sadrži osam grama. Orasi su specifični po tome što su posebno bogati alfa-linoleinskim kiselinama (ALA) koje se smatra dobro za umirivanje srčane aritmije. Orah sadrži i vitamin E u rijetkom obliku gama-tokofetola, vrlo korisnog po zdravlje srca i krvih sudova. Upravo zbog toga redovnom konzumacijom oraha pomaže se u održavanju prohodnosti arterija i doprinosi spuštanju nivoa lošeg, a povećavanju dobrog holesterola u krvi. Treba reći i da orasi imaju najveći postotak antioksidansa od svih orašastih plodova.
Zašto su orasi idealna hrana za mozak i srce?
Razlog se krije u bogatom nutritivnom sastavu ovog koštunjavog voća. Svako koštunjavo voće dobro je za zdravlje, ali u uporedbi s drugim orašastim plodovima orasi sadrže dvostruko više antioksidanata. Orah je nevjerojatan izvor vrijednih nutrijenata. Sadrži antioksidante, kvalitetne masne kiseline, željezo, kalcij, magnezij, fosfor, cink, mangan, selen, vitamine B, E i K. Samo 30 grama oraha dnevno može značajno poboljšati vaše zdravlje, jer naše tijelo opskrbljuju s 90% dnevne doze kvalitetnih masnih kiselina.
Samo šaka oraha dnevno obezbjeđuje nam proteine, biljna vlakna, omega-3 masne kiseline i antioksidante. Ta količina oraha (što odgovara četvrtini šolje) može biti važan izvor proteina za vegeterijance, jer ih sadrži osam grama. Orasi su specifični po tome što su posebno bogati alfa-linoleinskim kiselinama (ALA) koje se smatra dobro za umirivanje srčane aritmije. Orah sadrži i vitamin E u rijetkom obliku gama-tokofetola, vrlo korisnog po zdravlje srca i krvih sudova. Upravo zbog toga redovnom konzumacijom oraha pomaže se u održavanju prohodnosti arterija i doprinosi spuštanju nivoa lošeg, a povećavanju dobrog holesterola u krvi. Treba reći i da orasi imaju najveći postotak antioksidansa od svih orašastih plodova.
Redovno konzumiranje oraha značajno smanjuje rizik od srčanih bolesti. Orasi sadrže velike količine alfa-linolenske kiseline. To je vrsta omega-3 masnih kiselina koja se nalazi samo u biljkama i igra važnu ulogu u održavanju zdravlja srca. Alfa-linolenska kiselina štiti od upale i ovapnjenja krvnih žila, smanjuje rizik od srčanog udara i normalizira krvni pritisak. Važna je za kognitivne sposobnosti i normalan razvoj organizma. U skladu sa studijom objavljenom u American Journal of Clinical Nutrition, konzumiranje oraha smanjuje LDL holesterol i povećava razinu dobrog kolesterola. Visoke količine omega-3 masnih kiselina u orahu čine ga izvrsnom hranom za mozak. Manjak istih može negativno utjecati na pravilno funkcioniranje mozga.
Studija na Univerzitetu Purdue je otkrila da djeca s nedovoljnim unosom omega-3 masnih kiselina imaju poteškoće u ponašanju i učenju. Orasi pomažu i kod smanjenja simptoma depresije, hiperaktivnosti i Alzheimerove bolesti. „Orah i njegovo ulje doprinose smanjenju nivoe stresa i snižavaju visoki pritisak uzrokovan stresom“, – objavio je Journal of the American College of Nutrition. Omega-3 masne kiseline u orahu djeluju antiupalno, što smanjuje rizik od bolesti krvnih žila, srčanog i moždanog udara, hipertenzije, raka crijeva, prostate i dojki.
Sve su ovo razlozi zbog kojih je orah idealna hrana za srce i mozak.
Za Akos.ba piše: Nedim Botić