Nauka i tehnologija

Čuda Allahovog stvaranja: Zašto je bijeli luk najbolji prirodni antibiotik?

Znate li zašto je bijeli luk najbolji prirodni antibotik?

Ispitivanjima je ustanovljeno da luk sadrži oko 200 aktivnih materija, u koncentriranom obliku, a da ih najviše ima u lukovici, mada se u ishrani koriste cvijet, stabljika i listovi.

Bijeli luk povećava odbrambene sposobnosti organizma i pomaže organizmu da se izbori sa raznim izazivačima bolesti. Neka istraživanja sugerišu da bijeli luk ima i antikancerogeno djelovanje. Pokazuje i antiparazitsko djelovanje, ako se primenjuje u velikim količinama. Svjež bijeli luk sadrži alicin koji ima antibakterijsko, antivirusno i antifungalno svojstvo, tj. djeluje protiv bakterija virusa i gljivica.

Bijeli luk je najpoznatiji po svom antibakterijskom (uništava bakterije), antihiperlipidemijskom (smanjuje nivo masti u krvi) i antitrombocitnom (spriječava nastanak tromba) djelovanju. Svjež bijeli luk se pokazao efikasnim u borbi protiv sojeva E.coli, meticilin rezistentnog Staph aureus, Salmonella enteritidis i Candida albicans u laboratorijskim uslovima.

Postoji nekoliko važnih sastojaka bijelog luka koji su identifikovani kao aktivne supstance. Neoštećena glavica bijelog luka sadrži komponentu aliin, koji je bez mirisa. Kada se bijeli luk rasječe, aliin dolazi u kontakt sa enzimom alinazom, pri čemu nastaje alicin, nestabilna, mirisna komponenta. Svjež luk sadrži najviše alicina, jedne od aktivnih komponenti, ali se on ne može potpuno usvojiti u organizam. Ekstrakt bijelog luka se sastoji i od drugih sumpornih jedinjenja, koja su rastvorljiva u vodi, kao što je S-alil cistein. Ova jedinjenja se bolje usvajaju u organizam, a smatraju se odgovornima za smanjenje masti u krvi i spriječavanje nastanka tromba. Brojna medicinska istraživanja potvrđuju efikasnost ekstrakta bijelog luka, kod povišenih masti u krvi, tromboza i drugih kardiovaskularnih oboljenja.

U mnogobrojnim studijama do sada utvrđeno je da bijeli luk ima snažna svojstva antioksidansa, dobro utiče na imunitet, poboljšava krvotok, smanjuje hkolesterol, a sve zbog moćnog alicina koji sadrži u sebi. Alicin je hemijski spoj naučnicima već dugo poznat zbog svojih antibakterijskih i fungicidnih svojstava. Zato vjeruju da bijeli luk djeluje protuupalno kod viroza i prehlada, protiv štetnih molekula kiseonika odnosno slobodnih radikala, radi kao prirodni razrjeđivač krvi, bori se protiv bakterija, blokira kancerogene ćelije, usporava ubrzanu diobu ćelija što je znak raka i pozitivno djeluje na obnovu DNK, herpes ili bradavice. Iako postoji mnogo oprečnih studija, naučnici se slažu da on može ublažiti i skratiti trajanje prehlada i viroza. Prema istraživanju National Cancer Institutea, preliminarne studije pokazale su da konzumiranje bijelog luka može potencijalno smanjiti rizik od nekih drugih vrsta raka, posebno onih koje se odnose na probavni trakt. To su rak želuca, debelog crijeva, jednjaka i gušterače. Jedna druga velika studija sprovedena u Kini i objavljena u časopisu “Cancer Prevention Medicine” pokazala je kako jedenje ovog luka nekoliko puta sedmično smanjuje rizik od raka pluća za čak 50 posto, donosi

Za bijeli luk važi da je najbolji prirodni lijek protiv virusa i prehlada, a njegovi ljekoviti sastojci poznati su od davnina. Preporuke da ga svakodnevno koristite naročito su aktualne u zimskom periodu kada sa svih strana vrebaju virusi. U bijelom luku nalazi se i adenozin koji također djeluje protiv zgrušavanja krvi i to ne samo preventivno, već ima sposobnost da već formirane ugruške rastvori.

Redovnom primjenom podstiče prokrvljenost i olakšava protok krvi, snižava povišeni krvni pritisak i masnoće u krvi. Odličan je antioksidant, pa štiti organizam od djelovanja slobodnih radikala. Dokazano je da ima pozitivan utjecaj na rad želuca, a ima i citostatičko djelovanje. Generalno, povoljno utiče na imuni sistem, usporava starenje organizma, jača otpornost prema infekcijama.
Konačno, koristi se kod bronhitisa, sprečava gripu, a vanjskom primjenom može da ublaži i reumatične bolove. Dovoljno je da dnevno pojedete dva do tri češnja bijelog luka, kako bi se postiglo njegovo antitrombotičko djelovanje.
Može se jesti kuhan ili sirov, važno je da ga jedete svaki dan.

Bijeli luk pomaže pri liječenju sljedećih bolesti i tegoba: akne, alergijski rinitis, apopleksija, arteroskleroza, astma, bolesti srca i krvnih sudova, bolesti usta i organa za disanje, bronhitis, prehlade i gripe, glavobolja, gljivične infekcije, grčevi, gubitak koncentracije, depresija, dječje gliste, difterija, dijabetes, zatvor, infekcije mokraćnih putova, impotencija, infarkt, kandida, kašalj, kolera, mnoge vrste raka, moždani udar, natečeni limfni čvorovi, neplodnost, nervoza, nesvjestica, poremećaj metabolizma, povišeni krvni tlak, poremećaj elastičnosti krvnih sudova, povišeni nivo kolesterola i triglicerida, potištenost, problemi sa vidom, problemi sa probavom, problemi sa jetrom i želucem, problemi sa žučnom kesom, problemi sa živcima, problemi sa pamćenjem, problemi sa cirkulacijom, proljev, povećana perut i opadanja kose, razdražljivost, reguliranje šećera u krvi, simptomi starenja, skleroza, smanjenje apetita, sprečavanje zgrušavanja krvi, stenokardija, stabiliranje crijevne flore, tifus, tromboza, tuberkuloza, herpes, kronični umor i čmičak.

Za Akos.ba priredio: Nedim Botić

Povezani članci

Back to top button