Zdravlje

Čuda Allahovog stvaranja: Narandža je voće koje liječi i osvježava

Narandža je voće dostupno tokom cijele godine, a njegovo dejstvo na organizam podjednako je važno i zimi i leti.Smatra se da narandže potječu iz Azije, odakle su se dalje širile, a u 15. stoljeću i Europa ih je prigrlila. Radi se o jednom od najljekovitijih vrsta voća na svijetu, a najpoznatije su njena žuta i crvena sorta.

Bogate su vitaminom C, B1, B9 (folnom kiselinom) i A, kalijem, kalcijem i vlaknima. Svaki dan pojedite naranču da biste opskrbili organizam preporučenom dozom vitamina C koji dokazano sprečava mnoge zdravstvene tegobe – od gripe i alergije do ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti.

Narandža sadrži nekoliko inhibitora raka – karotenoida, terpena i flavonoida. Zajedno s drugim vrstama agruma spada među najmoćnije borce protiv raka. Sadrži čak 58 poznatih antikancerogenih tvari, više nego ijedna druga hrana. Naranče u sebi imaju velike količine poznatog antioksidansa glutationa, međutim on se gubi cijeđenjem pa ih zato jedite cijele. Također su najbogatiji poznati izvor glukarata, još jednog poznatog sredstva za prevenciju raka.

Kako konzumirati narandžu 

Narandžu možete da konzumirate svakodnevno na više načina. Ako uvedete pravilo obaveznog dorucka, uz njega možete da popijete čašu narandžinog soka ili organizam osvježite svježom narandžom. Istu možete, uz još poneko voće, da pripremite kao voćnu salatu nakon doručka ili kao jedan od međuobroka. Kao najvažniji učinak za ljepotu i zdravlje tijela narandža, ali i drugo citrusno voće poput limuna i grejpa imaju najjače i najblagotvornije dejstvo u procesu detoksikacije organizma.

Redovito konzumiranje narandže upola smanjuje šanse za dobivanje raka gušterače, a štiti od raka želuca i debelog crijeva. U soku narandže su koncentrirana njegova antimikrobna i osnažujuća svojstva. Treba ga piti u velikim količinama kod gripe, groznice, oslabjelog organizma, angine, probavnih smetnji, bolesti bubrega ili mokraćnog mjehura.

Kuhana oljuštena naranča, nanesena u debelom sloju na gnojne čireve, daje izvanredne rezultate. Narandžini listovi, osobito oni od gorke naranče (bergamot), djeluju protiv tjeskobe, napetosti, uzrujanosti, nesanice i srodnih tegoba središnjeg živčanog sustava. Pomažu kod astme i alergija, snižavaju povišenu temperaturu i potiču znojenje. Narančina kora služi kao stimulans živčanog sustava, kao sredstvo za poticanje probave, za snižavanje visoke temperature i protiv crijevnih nametnika.

Za Akos.ba priredio: Nedim Botić

Povezani članci

Back to top button