Vijesti iz svijeta

Crna Gora: U Herceg Novom obilježena 30. godišnjica deportacije bh izbjeglica

- Crnogorska policija u maju i junu 1992. godine uhapsila je najmanje 66 civila, koji su u Crnu Goru izbjegli od rata u Bosni i Hercegovini i u svojstvu talaca ih predala vojsci bosanskih Srba da im posluže za razmjenu ratnih zarobljenika. Većina njih je potom ubijena

Ovih dana se navršava 30 godina otkako je u Crnoj Gori izvršen zločin protiv izbjeglih Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine, poznatiji kao “Deportacija izbjeglica”. Nevladine organizacije Akcija za ljudska prava, Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Anima danas su u podne, ispred zgrade Centra bezbjednosti Herceg Novi, odakle je većina izbjeglica organizovano nezakonito deportovana, položili cvijeće i zajednički odali počast žrtvama, javlja Anadolu Agency (AA).

Crnogorska policija u maju i junu 1992. godine uhapsila je najmanje 66 civila, koji su u Crnu Goru izbjegli od rata u Bosni i Hercegovini i u svojstvu talaca ih predala vojsci bosanskih Srba da im posluže za razmjenu ratnih zarobljenika. Među uhapšenima, više od 60 civila su bili bošnjačke nacionalnosti, dok je nekoliko osoba bilo srpske nacionalnosti.

Većina izručenih odmah su ubijeni, ostali su ubijeni u logorima, a nekolicina je preživjela mučenje i na kraju su razmijenjeni. Još uvijek se za posmrtnim ostacima nekih žrtva deportovanih iz Herceg Novog traga.

U Crnoj Gori prethodne tri decenije nije bilo političke volje, ni spremnosti, da se zločin deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica prihvati, nazove pravim imenom i potpuno rasvijetli, ocijenio je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

On je položio cvijeće ispred Centra bezbjednosti Herceg Novi, odao počast nevinim žrtvama i rekao da duboko žali zbog njihovog stradanja i da saosjeća sa bolom njihovih porodica i prijatelja.

“Nažalost, prethodne tri decenije nije bilo političke volje, ni spremnosti, da se ovaj zločin prihvati i nazove pravim imenom, te da se potpuno rasvijetli. Bez obzira na tadašnje prilike niko od počinilaca ne treba da bude aboliran od odgovornosti”, kazao je Adžić.

On je rekao da, kao prvi ministar unutrašnjih poslova koji se odazvao pozivu organizatora da prisustvuje memorijalnom okupljanju ispred Centra bezbjednosti Herceg Novi, podržava podizanje spomen obilježja na tom mjestu.

“Smatram to ne samo profesionalnom, već prije svega ljudskom i moralnom obavezom”, kazao je Adžić.

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin, takođe, danas je bio prisutan na obilježavanju 30. godišnjice deportacije.

“Ovo rukovodstvo Uprave policije pravi otklon od onoga što se ispred i u ovoj zgradi dešavalo prije 30 godina i prema strašnim posljedicama takvog činjenja po žrtve kojima danas odajem pijetet. Zalažem se za jačanje kredibiliteta i integriteta UP, što nije lako u crnogorskom kontekstu. Cijenim da i ovim pravimo iskorak u tome da nam vjerujete da branimo i da ćemo braniti sigurnost građana i pravni poredak države na zakonit način”, kazao je Brđanin.

Država mora da se oslobodi krivice za deportaciju bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore, kazali su iz Bošnjačkog vijeća i pozvali nadležne da taj, kao i druge slučajeve ratnih zločina, ponovo aktuelizuju i pravosnažno okončaju.

Iz Bošnjačkog vijeća su naveli da je Crna Gora platila naknadu štete porodicama žrtava, ali nije obezbijedila krivičnu pravdu u tom slučaju – rasvijetlila zločin i došla do nalogodavaca i direktnih izvršilaca.

Član Bošnjačkog vijeća Bejto Šahmanović kazao je da je jedini grijeh deportovanih bilo je njihovo bošnjačko ime i prezime koje su dobili rođenjem. Kako je naveo, taj zločin i dalje predstavlja dvostruku mrlju na obrazu države koja se u svojoj istoriji ponosila čojstvom.

“Prvo zato što su nedužni ljudi deportovani dželatima, a drugo što zločin posredno – u kontinuitetu traje 30 godina i što još niko nije adekvatno kažnjen za stradanje civila koji su u našoj državi potražili spas”, rekao je Šahmanović.

Današnjem skupu prisustvovali su i ministri pravde i rada i socijalnog staranja Marko Kovač i Admir Adrović, kao i ministar bez portfelja Adrijan Vuksanović. Takođe, skupu u Herceg Novom je prisustvovao i reis IZCG Rifat ef.Fejzić, kao i predstavnici drugih organizacija i članovi porodica ubijenih.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button