Kulinarstvo

Čips od povrća

Za 4 osobe:

          4 krompira

          4 plava krompira

          2 mala batata

          1 l repičinog ulja

          Sol

Vrijeme pripreme:

30 minuta

Hranjiva vrijednost po osobi:

439 kcal, 1.837 kJ, 6 g bjelančevina, 25 g masti, 46 g ugljikohidrata

  1. Sve krompirove oguliti i oprati hladnom vodom. Potom pomoću ribeža narezati na listiće.
  2. Staviti listiće krompira u zdjelu punu hladne vode na oko 30-40 minuta, tako da se odvoji škrob. Izvaditi krompir, kratko ocijediti i dobro obrisati kuhinjskom krpom.
  3. U fritezi ili velikom loncu dobro ugrijati repičino ulje i u njemu peći krompirove na 160º C dok ne postanu hrskavi.
  4. Izvojiti čips iz ulja i prebaciti u zdjelu obloženu kuhinjskim papirom. Posoliti prema ukusu.

Varijacije:

Ovakav čips može se prirediti i od drugih vrsta povrća iz vašeg vrta, npr. od tikvica ili mrkvi.

Za Akos.ba priredila: Fahreta Vreva

Povezani članci