Kulinarstvo
Čips od povrća
Za 4 osobe:
– 4 krompira
– 4 plava krompira
– 2 mala batata
– 1 l repičinog ulja
– Sol
Vrijeme pripreme:
30 minuta
Hranjiva vrijednost po osobi:
439 kcal, 1.837 kJ, 6 g bjelančevina, 25 g masti, 46 g ugljikohidrata
- Sve krompirove oguliti i oprati hladnom vodom. Potom pomoću ribeža narezati na listiće.
- Staviti listiće krompira u zdjelu punu hladne vode na oko 30-40 minuta, tako da se odvoji škrob. Izvaditi krompir, kratko ocijediti i dobro obrisati kuhinjskom krpom.
- U fritezi ili velikom loncu dobro ugrijati repičino ulje i u njemu peći krompirove na 160º C dok ne postanu hrskavi.
- Izvojiti čips iz ulja i prebaciti u zdjelu obloženu kuhinjskim papirom. Posoliti prema ukusu.
Varijacije:
Ovakav čips može se prirediti i od drugih vrsta povrća iz vašeg vrta, npr. od tikvica ili mrkvi.
Za Akos.ba priredila: Fahreta Vreva