O obrazovanju i odgoju

Četiri razloga zašto djeca trebaju da se igraju napolju i kad je zima/snijeg

Mi mame smo negdje svjesne da je sasvim prirodno, poželjno i zdravo da djeca provode vrijeme napolju čak i kad je hladno, ali s druge strane onaj instinkt koji nam govori da treba da zaštitimo svoje mladunče nas često nadjača pa biramo da vrijeme provodimo u zatvorenom prostoru, a ne napolju.

Postoji nekoliko veoma efikasnih načina da dijete dok je napolju bude sigurno i zaštićeno i postoji mnogo više beneficija koje će od vremena provedenog na hladnoći imati. Mi vam otkrivamo i jedne i druge.

U zatvorenim prostorima se kriju bakterije

Nemoguće je da svoje mališane u potpunosti izolujete i zaštitite od bakterija zbog kojih obolijevaju, posebno zimi kada virusa i bakterija ima više nego inače. S druge strane ako dozvolite djeci da prirodno dođu u kontakt sa nekim bakterijama to će smanjiti šanse da se kod njih razviju neki autoimuni poremećaji i alergije. Iz Centra za kontrolu bolesti kažu da se kod djece jača imunitet tako što ih puštamo napolje.

Važno je da djeca provode vrijeme na svježem vazduhu jer se bakterije koje unosimo u kuću uporno recikliraju i što više vremena provodimo u zatvorenom, to smo podložniji bakterijama. Isto tako, sigurno znate da se virusi lakše prenose sa osobe na osobu ako se često boravi u zatvorenim prostorijama koje se zimi ne zrače. Zaključak je da i ako ne izvodite dijete napolje onda obavezno često provjetravajte prostorije.

Snijeg je savršena prilika za fizičku aktivnost

Stručnjaci kažu da je djeci neophodno najmanje 60 minuta fizičke aktivnost svakog dana, a vježbanje tokom zime može biti još efikasnije nego inače. Kada djeca hodaju kroz snijeg koriste veće grupe mišića i potrebno im je više snage (kao i odraslima) da bi se kretali, a posebno grudvali, trčali, sankali…

Ako djeci tokom zime ograničite vrijeme provedeno napolju, te grupe mišića će se ulijeniti što kasnije može izazvati brojne zdravstvene probleme. Ako se vaši mališani budu igrali napolju bolje će spavati, apetit će im biti bolji i samim tm će biti bolje raspoloženi.

Igranje na snijegu razvija maštu

Snijeg djeci predstavlja sasvim nove izazove što psihičke što kognitivne. Na primjer, klupe i ljuljaške u parku su zimi prekrivene snijegom ili su zaleđene pa djeca treba da uz pomoć mašte i snalažljivosti nađu način da ih ponovno koriste ili da pronađu odgovarajuće zamjene.

Igranje zimskih igara zahtjeva određene sposobnosti (kako izbjeći predmete na stazi dok se sankaju, kako napraviti grudvu da se ne raspada) i zato je zima savršeno godišnje doba za razvijanje istih.

Vitamin D je veoma važan i zimi

Vitamin D pospješuje absorpciju kalcijuma u kosti i pomaže kostima da budu čvrste i jake. Jedan od najboljih načina da dobijemo dovoljnu količinu ovog vitamina jeste da što više vremena provodimo napolju, posebno kad je sunčano vrijeme jer ga veoma mali broj namirnica sadrži.

Ovaj vitamin se stvara u koži i to kada je koža izložena sunčevoj svjetlosti, a dokazano je da mijenja nivo serotonina u mozgu. Laički rečeno, što više vremena provedete na suncu to ćete biti bolje raspoloženi.

Kako da zaštitite djecu na snijegu

  • Odredite vrijeme koje će djeca provesti napolju sa kratkim pauzama za odmor i da se ugriju.
  • Djecu za snijeg oblačite slojevito.
  • Ne dozvolite da djeca provode puno vremena napolju kad su ekstremno niske temperature.
  • Uvijek ih obucite za jedan sloj garderoba manje nego sebe.
  • Provjerite da li je mjesto gdje će se djeca igrati sigurno (da ne ma skrivenih oštrih i tvrdih predmeta ispod snijega, da nema leda).
  • Pazite na ozebline i pothlađenost.

kucica.net

Povezani članci

Back to top button